miękki i delikatny domowy Bochenek w piekarniku

miękki i delikatny domowy Bochenek w piekarniku. Prosty przepis na miękki, delikatny i przewiewny domowy Bochenek w piekarniku. Gotowanie nie zajmie ci dużo czasu, a wynik na pewno cię zadowoli. Chleb nie starzeje się nawet trzeciego dnia
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 76 % 38 g
226 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier i drożdże, wymieszać
wlej ciepłą wodę do suchej mieszanki, lekko wymieszaj.
dodaj masło, wymieszaj.
połóż ciasto na powierzchni roboczej i ugniataj przez 5-7 minut.
ciasto musi być przyklejony do powierzchni, aby można go było łatwo złożyć użyj silikonowej szpatułki.
gdy ciasto będzie gotowe, posmaruj je olejem roślinnym, włóż do miski i przykryj. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
po 30 minutach wyłożyć ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą i za pomocą wałka do ciasta, nie naciskając mocno, rozwałkować ciasto na długość.
następnie zwinąć ciasto w rolkę, obrócić drugą stroną i ponownie zawinąć.
posyp mąką i ponownie rozwałkuj, a następnie ponownie zwiń w rolkę, ściśnij krawędzie.
gotowy Bochenek ułożyć na blasze do pieczenia posypanej mąką, przykryć i odstawić na 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180 C
po 20 minutach posmaruj Bochenek mlekiem lub wodą, wykonaj nacięcia i w razie potrzeby posyp mąką lub sezamem.
piec w 180 S 35 min
pozwól gotowemu bochenkowi ostygnąć.

chleb-produkt piekarniczy bez nadzienia o wilgotności większej niż 19%, uzyskiwany przez upieczenie ciasta (składającego się co najmniej z mąki i wody), poluzowanego drożdżami lub zakwasem.

do robienia chleba używa się mąki pszennej i żytniej, rzadziej kukurydzy, jęczmienia i innych. Słowo chleb jest często nazywane uprawami rolnymi (pszenica, żyto, jęczmień i inne), a także samym ziarnem tych upraw i wytwarzaną z niego mąką (patrz uprawy zbożowe). Do niektórych rodzajów chleba dodaje się również przyprawy, takie jak ziarna kminku, orzechy, rodzynki, czosnek, suszone morele i ziarna (nasiona sezamu, maku i inne). Ziarna służą również do dekoracji.

chleb można jeść osobno, ale często je się go z masłem, masłem orzechowym lub olejem słonecznikowym, dżemem, margaryną, dżemem, dżemem, galaretką, marmoladą, miodem, co jest zasadniczo daniem zwanym kanapką. Chleb jest również używany jako baza do kanapek. Może być tylko pieczony lub później zrumieniony (na przykład w tosterze) i może być podawany praktycznie bez ograniczeń od temperatury pokojowej do stanu gorącego. W niektórych kulturach chleb jest jednocześnie używany jako sztućce.

nieopakowany chleb można przechowywać w pojemniku na chleb, a następnie dłużej pozostaje świeży.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy