skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto kokosowe? Na początek przygotuj produkty do kremu. Wszystkie składniki, z wyjątkiem płatków kokosowych, muszą być właśnie wyjęte z lodówki. Lepiej jest wziąć miękki ser śmietankowy, twarożek. Weź śmietanę do ubijania, co najmniej 33% tłuszczu. Śmietana - Dowolna, mam 15%. Płatki kokosowe - w zamkniętych torebkach / łatwo wchłania zapachy/, w kolorze białym.
Krok 2:
Zajmij się przygotowaniem białego kremu. Aby to zrobić, posiekaj białą czekoladę, przenieś ją do rondla. W czekoladzie dodaj 2 łyżki. śmietana z całkowitej objętości i rozpuść ją w łaźni wodnej, mieszając.
Krok 3:
Płynna czekolada powinna stać się jednorodna. Pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej, wyjmując patelnię z pieca.
Krok 4:
W osobnej misce połącz ser śmietankowy i śmietanę, ubij mikserem elektrycznym, aż będzie gładki na niskich obrotach.
Krok 5:
Do ubitej masy dodaj schłodzoną, miękką czekoladę i płatki kokosowe. Wymieszaj masę szpatułką.
Krok 6:
W innym / wysokim i dobrze schłodzonym / pojemniku ubij schłodzoną śmietanę, aż będzie puszysta. Jeśli ser był słony, możesz dodać 2 łyżki do śmietany.l cukier. Spróbuj wszystkiego, aby ci się podobało. Najpierw ubijaj na niskich obrotach, a następnie dodaj moc. Dodaj bitą śmietanę do śmietany i delikatnie wymieszaj szpatułką z jednej strony.
Krok 7:
Gotowy krem będzie biały, jednolity, z ziarnami kokosa. Jego tekstura jest jak rzadka śmietana - dobrze się leje i rozprowadza. Smak jest delikatny, słodki, ale nie mdły. Przykryj krem folią i włóż do lodówki, na zimno stanie się nieco grubszy.
Krok 8:
Przygotuj produkty do ciasta. Wcześniej wyjmij jajka z lodówki. Weź trochę słodkawego masła, mąki-najwyższej lub pierwszej klasy.
Krok 9:
Zacznij przygotowywać ciasto na ciasto. Wbij jajka do miski. Dodaj szczyptę soli, cukru do jajek i ubij trzepaczką, aż będzie gładka, nie więcej.
Krok 10:
Następnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy jajecznej. Ręką zagnieść gładkie ciasto. Skoncentruj się na jego konsystencji, a nie na objętości dodanej mąki - możesz jej potrzebować mniej lub więcej.
Krok 11:
Ciasto nie powinno być zbyt strome i bardzo lepkie. Przykryj miskę folią, włóż do lodówki i zapomnij o niej na 3 godziny. Zdarza się, że nie ma czasu na tyle czekać, odważnie zostawiam ciasto na tym etapie wraz z kremem na noc. Po co czekać tak długo, co to daje? - Ciasto staje się gęstsze i zamarza, bez nadmiaru mąki łatwo je rozwałkować. Czy można zrobić 1 godzinę? - Przyznaję, że można, ale nie próbowałam.
Krok 12:
Po 3 godzinach. Roztop masło i lekko ostudź. Dodaj stopione masło do ciasta. Dobrze zagnieść ciasto ręką w misce i voila, ciasto prawie się nie klei!
Krok 13:
Dostałem trochę gotowego ciasta, tylko 463 g. podzieliłem go na 8 części po 57-58 G. możesz podzielić go na 6 części, tj. ile ciast zamierzasz zrobić. Pozostaw 2 kawałki, resztę przykryj folią i na razie włóż do lodówki.
Krok 14:
Pergamin lub mata do pieczenia odkurzyć mąką, kawałek ciasta i wałek do ciasta również lekko odkurzyć. I rozwałkuj ciasto bardzo cienko, w 1-2 mm, będzie prawie przezroczyste. Dla wielu ten etap jest trudny, zwłaszcza dla początkujących kucharzy. Nic, ciasto można ponownie złożyć w Kolobok i spróbować jeszcze raz. Ciasto jest bardzo plastyczne, łatwo się rozwija.
Krok 15:
Przenieś ciasto bezpośrednio na pergamin na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 3-5 minut. Wyjmij natychmiast, gdy tylko krawędzie lekko się złamią. Samo ciasto powinno pozostać białe. Ciasto prawie natychmiast stanie się kruche jak gofry, pozostaw je do ostygnięcia, gdzie zostało przycięte i zacznij toczyć i piec następne.
Krok 16:
Piec 1 ciasto, tryb góra-dół, na średnim poziomie. Ale skup się na swoim piekarniku. Oprócz stosu ciast otrzymasz również pewną liczbę skrawków. Można je rozdrobnić i wykorzystać jako kolejne ciasto / lepiej na środku/, dodać do śmietany lub posypać ciasto na wierzchu. Dowolna opcja do wyboru, mam wykończenia w środku.
Krok 17:
Zajmij się montażem ciasta. Nałóż trochę kremu na dno płaskiego naczynia, utrwali ciasto. Posmaruj każde ciasto kremem. Pokryj również górę i boki. Takie ciasto jest zwykle dekorowane, posypane wiórkami kokosowymi i pozostawione do impregnacji na 5-6 godzin lub na noc w lodówce, nie zapominając o przykryciu.
Krok 18:
Oto ciasto w przekroju po impregnacji. Ciasta stały się miękkie, nie ma nadmiernej wilgoci i są dobrze nasączone. Krem w połączeniu z takimi ciastami jest bardzo harmonijny, kokos jest również delikatny, aromat jest lekki, trochę kremowy. Przepis na ciasto jest bardzo udany, a krem można wykorzystać nie tylko do ciasta.
to ciasto ma kilka nazw: "kokosowy", "Płatek śniegu", "Raffaello"
kiedyś u mnie śmietana 35% nie biła /kupiona w supermarkecie, ale była zamrożona, zimą na Syberii tak się dzieje/, nie było czasu na pójście do sklepu i automatycznie zastąpiłem je 2 bitymi białkami z cukrem. Eksperyment okazał się udany, a krem jest nie mniej smaczny, może kiedyś ci się przyda.
przygotowanie ciasta można wygodnie podzielić na dwa dni, a na wakacje można przygotować z wyprzedzeniem. Czas aktywnego gotowania wynosi około 1,5 godziny, przez resztę czasu ciasto, a następnie ciasto będzie w lodówce.
wysokie ciasto wygląda bardzo efektownie, z ciast d 18-20 cm. zawsze je się całość, na wakacje można łatwo przygotować z podwójnej normy produktów. Ilość kremu jest obliczana bardzo dokładnie, wystarczy, aby zwiększyć wszystko proporcjonalnie. Wierzch można ozdobić bezą, bezą, białą czekoladą, cukierkami Raffaello.
jeśli postępujesz zgodnie z opisem krok po kroku i nie wymieniasz produktów-wszystko się ułoży, spróbuj!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g