ciasto kremowo-serowe z płatkami kokosowymi

bardzo piękny, bardzo smaczny, bardzo delikatny i przewiewny! To ciasto z płatkami kokosowymi wielu wyda się niezwykłe - jest wielowarstwowe, przygotowywane według rodzaju miodu. Ale jego ciasta wydają się waflowe, bardzo kruche i cienkie. Kokos dodaje się do kremu, który jest gęsty, bogaty. Bardzo smaczne!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 44 % 28 g
węglowodany 43 % 27 g
353 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto kokosowe? Na początek przygotuj produkty do kremu. Wszystkie składniki, z wyjątkiem płatków kokosowych, muszą być właśnie wyjęte z lodówki. Lepiej jest wziąć miękki ser śmietankowy, twarożek. Weź śmietanę do ubijania, co najmniej 33% tłuszczu. Śmietana - Dowolna, mam 15%. Płatki kokosowe - w zamkniętych torebkach / łatwo wchłania zapachy/, w kolorze białym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zajmij się przygotowaniem białego kremu. Aby to zrobić, posiekaj białą czekoladę, przenieś ją do rondla. W czekoladzie dodaj 2 łyżki. śmietana z całkowitej objętości i rozpuść ją w łaźni wodnej, mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Płynna czekolada powinna stać się jednorodna. Pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej, wyjmując patelnię z pieca.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce połącz ser śmietankowy i śmietanę, ubij mikserem elektrycznym, aż będzie gładki na niskich obrotach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do ubitej masy dodaj schłodzoną, miękką czekoladę i płatki kokosowe. Wymieszaj masę szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W innym / wysokim i dobrze schłodzonym / pojemniku ubij schłodzoną śmietanę, aż będzie puszysta. Jeśli ser był słony, możesz dodać 2 łyżki do śmietany.l cukier. Spróbuj wszystkiego, aby ci się podobało. Najpierw ubijaj na niskich obrotach, a następnie dodaj moc. Dodaj bitą śmietanę do śmietany i delikatnie wymieszaj szpatułką z jednej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy krem będzie biały, jednolity, z ziarnami kokosa. Jego tekstura jest jak rzadka śmietana - dobrze się leje i rozprowadza. Smak jest delikatny, słodki, ale nie mdły. Przykryj krem folią i włóż do lodówki, na zimno stanie się nieco grubszy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj produkty do ciasta. Wcześniej wyjmij jajka z lodówki. Weź trochę słodkawego masła, mąki-najwyższej lub pierwszej klasy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zacznij przygotowywać ciasto na ciasto. Wbij jajka do miski. Dodaj szczyptę soli, cukru do jajek i ubij trzepaczką, aż będzie gładka, nie więcej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy jajecznej. Ręką zagnieść gładkie ciasto. Skoncentruj się na jego konsystencji, a nie na objętości dodanej mąki - możesz jej potrzebować mniej lub więcej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto nie powinno być zbyt strome i bardzo lepkie. Przykryj miskę folią, włóż do lodówki i zapomnij o niej na 3 godziny. Zdarza się, że nie ma czasu na tyle czekać, odważnie zostawiam ciasto na tym etapie wraz z kremem na noc. Po co czekać tak długo, co to daje? - Ciasto staje się gęstsze i zamarza, bez nadmiaru mąki łatwo je rozwałkować. Czy można zrobić 1 godzinę? - Przyznaję, że można, ale nie próbowałam.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po 3 godzinach. Roztop masło i lekko ostudź. Dodaj stopione masło do ciasta. Dobrze zagnieść ciasto ręką w misce i voila, ciasto prawie się nie klei!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dostałem trochę gotowego ciasta, tylko 463 g. podzieliłem go na 8 części po 57-58 G. możesz podzielić go na 6 części, tj. ile ciast zamierzasz zrobić. Pozostaw 2 kawałki, resztę przykryj folią i na razie włóż do lodówki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pergamin lub mata do pieczenia odkurzyć mąką, kawałek ciasta i wałek do ciasta również lekko odkurzyć. I rozwałkuj ciasto bardzo cienko, w 1-2 mm, będzie prawie przezroczyste. Dla wielu ten etap jest trudny, zwłaszcza dla początkujących kucharzy. Nic, ciasto można ponownie złożyć w Kolobok i spróbować jeszcze raz. Ciasto jest bardzo plastyczne, łatwo się rozwija.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenieś ciasto bezpośrednio na pergamin na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 3-5 minut. Wyjmij natychmiast, gdy tylko krawędzie lekko się złamią. Samo ciasto powinno pozostać białe. Ciasto prawie natychmiast stanie się kruche jak gofry, pozostaw je do ostygnięcia, gdzie zostało przycięte i zacznij toczyć i piec następne.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piec 1 ciasto, tryb góra-dół, na średnim poziomie. Ale skup się na swoim piekarniku. Oprócz stosu ciast otrzymasz również pewną liczbę skrawków. Można je rozdrobnić i wykorzystać jako kolejne ciasto / lepiej na środku/, dodać do śmietany lub posypać ciasto na wierzchu. Dowolna opcja do wyboru, mam wykończenia w środku.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zajmij się montażem ciasta. Nałóż trochę kremu na dno płaskiego naczynia, utrwali ciasto. Posmaruj każde ciasto kremem. Pokryj również górę i boki. Takie ciasto jest zwykle dekorowane, posypane wiórkami kokosowymi i pozostawione do impregnacji na 5-6 godzin lub na noc w lodówce, nie zapominając o przykryciu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Oto ciasto w przekroju po impregnacji. Ciasta stały się miękkie, nie ma nadmiernej wilgoci i są dobrze nasączone. Krem w połączeniu z takimi ciastami jest bardzo harmonijny, kokos jest również delikatny, aromat jest lekki, trochę kremowy. Przepis na ciasto jest bardzo udany, a krem można wykorzystać nie tylko do ciasta.

to ciasto ma kilka nazw: "kokosowy", "Płatek śniegu", "Raffaello"

kiedyś u mnie śmietana 35% nie biła /kupiona w supermarkecie, ale była zamrożona, zimą na Syberii tak się dzieje/, nie było czasu na pójście do sklepu i automatycznie zastąpiłem je 2 bitymi białkami z cukrem. Eksperyment okazał się udany, a krem jest nie mniej smaczny, może kiedyś ci się przyda.

przygotowanie ciasta można wygodnie podzielić na dwa dni, a na wakacje można przygotować z wyprzedzeniem. Czas aktywnego gotowania wynosi około 1,5 godziny, przez resztę czasu ciasto, a następnie ciasto będzie w lodówce.
wysokie ciasto wygląda bardzo efektownie, z ciast d 18-20 cm. zawsze je się całość, na wakacje można łatwo przygotować z podwójnej normy produktów. Ilość kremu jest obliczana bardzo dokładnie, wystarczy, aby zwiększyć wszystko proporcjonalnie. Wierzch można ozdobić bezą, bezą, białą czekoladą, cukierkami Raffaello.
jeśli postępujesz zgodnie z opisem krok po kroku i nie wymieniasz produktów-wszystko się ułoży, spróbuj!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy