gromadnik w piekarniku bez oleju

wypróbuj ten szybki i bardzo łatwy przepis! Gromadnik w piekarniku bez oleju to łatwy i niedrogi sposób na przygotowanie pysznego i zdrowego dania bez użycia tłuszczu. Pieczony gromadnik jest o wiele zdrowszy niż smażony na patelni i smakuje prawie gorzej. Ponadto w ten sposób znacznie oszczędza się czas na gotowanie.
LenochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 26 % 5 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

ponieważ ryba zostanie upieczona w piekarniku, przede wszystkim należy ją podgrzać do 180 stopni Celsjusza.

następnie dokładnie spłucz gromadnik pod bieżącą wodą, wypatrosz wnętrze i osusz, rozkładając na ręcznikach papierowych.

włóż gromadnik do jakiegoś pojemnika i dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku. Dodaj do niego suche przyprawy, które są najbardziej odpowiednie dla ryb (majeranek, koperek, estragon, szałwia, kminek, mięta itp.).

następnie w osobnym pojemniku wymieszaj sos sojowy i sok z cytryny. Obficie wlej gromadnik do powstałej mieszanki i pozostaw do marynowania na około 20 minut.

obierz cebulę, umyj i posiekaj na pół pierścienia.

przykryj głęboką blachę do pieczenia lub odpowiednią formę do pieczenia folią. Połóż cebulę pokrojoną w półpierścienie na dnie formy pokrytej folią. Taka poduszka warzywna nie pozwoli rybie przykleić się do warstwy folii, aw przyszłości będzie łatwa do usunięcia z naczynia do pieczenia. Ponadto cebula nada pieczonemu gromadnikowi apetyczny aromat i nieco zmiękczy jego specyficzny zapach.

połóż już marynowany w przyprawach gromadnik jeden po drugim na całej powierzchni naczynia do pieczenia na wierzchu poduszki cebulowej. Umieść gromadnik do pieczenia w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Najważniejsze, aby nie wysuszyć tej małej, ale bardzo smacznej ryby.

gdy ryba pokryje się apetyczną złotą skórką, wyłącz piekarnik. Następnie wyjmij naczynie do pieczenia i ostrożnie przenieś upieczony gromadnik bez oleju na piękne danie do podania. Udekoruj rybę świeżą natką pietruszki i podawaj sos do zanurzania do gromadnika.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Gromadnik - 113   kcal/100g

Podobne przepisy