skład / składniki
metoda gotowania
ponieważ ryba zostanie upieczona w piekarniku, przede wszystkim należy ją podgrzać do 180 stopni Celsjusza.
następnie dokładnie spłucz gromadnik pod bieżącą wodą, wypatrosz wnętrze i osusz, rozkładając na ręcznikach papierowych.
włóż gromadnik do jakiegoś pojemnika i dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku. Dodaj do niego suche przyprawy, które są najbardziej odpowiednie dla ryb (majeranek, koperek, estragon, szałwia, kminek, mięta itp.).
następnie w osobnym pojemniku wymieszaj sos sojowy i sok z cytryny. Obficie wlej gromadnik do powstałej mieszanki i pozostaw do marynowania na około 20 minut.
obierz cebulę, umyj i posiekaj na pół pierścienia.
przykryj głęboką blachę do pieczenia lub odpowiednią formę do pieczenia folią. Połóż cebulę pokrojoną w półpierścienie na dnie formy pokrytej folią. Taka poduszka warzywna nie pozwoli rybie przykleić się do warstwy folii, aw przyszłości będzie łatwa do usunięcia z naczynia do pieczenia. Ponadto cebula nada pieczonemu gromadnikowi apetyczny aromat i nieco zmiękczy jego specyficzny zapach.
połóż już marynowany w przyprawach gromadnik jeden po drugim na całej powierzchni naczynia do pieczenia na wierzchu poduszki cebulowej. Umieść gromadnik do pieczenia w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Najważniejsze, aby nie wysuszyć tej małej, ale bardzo smacznej ryby.
gdy ryba pokryje się apetyczną złotą skórką, wyłącz piekarnik. Następnie wyjmij naczynie do pieczenia i ostrożnie przenieś upieczony gromadnik bez oleju na piękne danie do podania. Udekoruj rybę świeżą natką pietruszki i podawaj sos do zanurzania do gromadnika.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Gromadnik - 113 kcal/100g