skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki. Jak gotować pieczoną kaczkę z suszonymi śliwkami i jabłkami w piekarniku Najpierw oczyść kaczkę z pozostałych piór, umyj ją i wytrzyj do sucha. Obrany czosnek przepuszczamy przez prasę czosnkową lub trzy na drobnej tarce.
Krok 2:
Ze wszystkich stron pocieramy ptaka czosnkiem solą i pieprzem, dodaję też domową ostrą adżikę. Nie zapomnij o brzuchu. Wewnątrz kaczka również musi być dobrze przyprawiona. na kilka godzin wyjmujemy go w zimne miejsce lub w lodówce.
Krok 3:
Zajmijmy się dekoracją. Obierz ziemniaki, cebulę i jabłka, tryb ziemniaków na 4 lub 2 części (w zależności od wielkości), jabłka na mniej więcej te same części, krążki cebuli, 5 suszonych śliwek (lub więcej, jeśli lubisz jego aromat i smak), pokrój na połówki. Wymieszaj ziemniaki z cebulą, jabłkami i suszonymi śliwkami. sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Krok 4:
Wymieszaj miód z musztardą i posmaruj kaczkę ze wszystkich stron.
Krok 5:
Włóż do głębokiego naczynia do pieczenia (lub kaczątka), użyłem rękawa do pieczenia, zawiązujemy rękaw, aby nie pozostawić w nim nadmiaru powietrza i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aby piec przez 2,5 - 3 godziny. Czas pieczenia zależy od wielkości kaczki.
Krok 6:
Po upływie 2 godzin konieczne jest przecięcie rękawa, aby zrumienić kaczkę. Sprawdź gotowość, przekłuwając kaczkę wykałaczką-wyróżniający się sok będzie biały.
Krok 7:
Jak się zrumieni, wyjmij z piekarnika i pozwól mu trochę ostygnąć. W razie potrzeby posyp trochę zieleni. Gotowe! Smacznego!
prawie każda gospodyni domowa ma swoje danie koronne: ktoś doskonale robi ciasta i delikatne desery z twarogu, ktoś bardziej lubi sałatki lub dania mięsne. Być może ten przepis przyniesie Ci sukces, celebrując cię wśród przyjaciół jako wielkiego mistrza gotowania kaczek. Jako nadzienie stosuje się suszone śliwki i słodko-kwaśne jabłka, co nadaje potrawie szczególny aromat i pikantny smak. W takim przypadku nie musisz nawet robić przystawki, ponieważ ziemniaki są natychmiast pieczone z ptakiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal / 100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g