kaczka w piekarniku jabłka ziemniaki musztarda miód

suszone śliwki i jabłka nadają wyjątkowy smak i pikantny smak.
JanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 9 g
tłuszcze 57 % 21 g
węglowodany 19 % 7 g
253 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki. Jak gotować pieczoną kaczkę z suszonymi śliwkami i jabłkami w piekarniku Najpierw oczyść kaczkę z pozostałych piór, umyj ją i wytrzyj do sucha. Obrany czosnek przepuszczamy przez prasę czosnkową lub trzy na drobnej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ze wszystkich stron pocieramy ptaka czosnkiem solą i pieprzem, dodaję też domową ostrą adżikę. Nie zapomnij o brzuchu. Wewnątrz kaczka również musi być dobrze przyprawiona. na kilka godzin wyjmujemy go w zimne miejsce lub w lodówce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zajmijmy się dekoracją. Obierz ziemniaki, cebulę i jabłka, tryb ziemniaków na 4 lub 2 części (w zależności od wielkości), jabłka na mniej więcej te same części, krążki cebuli, 5 suszonych śliwek (lub więcej, jeśli lubisz jego aromat i smak), pokrój na połówki. Wymieszaj ziemniaki z cebulą, jabłkami i suszonymi śliwkami. sól i pieprz do smaku. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj miód z musztardą i posmaruj kaczkę ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż do głębokiego naczynia do pieczenia (lub kaczątka), użyłem rękawa do pieczenia, zawiązujemy rękaw, aby nie pozostawić w nim nadmiaru powietrza i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aby piec przez 2,5 - 3 godziny. Czas pieczenia zależy od wielkości kaczki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po upływie 2 godzin konieczne jest przecięcie rękawa, aby zrumienić kaczkę. Sprawdź gotowość, przekłuwając kaczkę wykałaczką-wyróżniający się sok będzie biały.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jak się zrumieni, wyjmij z piekarnika i pozwól mu trochę ostygnąć. W razie potrzeby posyp trochę zieleni. Gotowe! Smacznego!

prawie każda gospodyni domowa ma swoje danie koronne: ktoś doskonale robi ciasta i delikatne desery z twarogu, ktoś bardziej lubi sałatki lub dania mięsne. Być może ten przepis przyniesie Ci sukces, celebrując cię wśród przyjaciół jako wielkiego mistrza gotowania kaczek. Jako nadzienie stosuje się suszone śliwki i słodko-kwaśne jabłka, co nadaje potrawie szczególny aromat i pikantny smak. W takim przypadku nie musisz nawet robić przystawki, ponieważ ziemniaki są natychmiast pieczone z ptakiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal / 100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy