skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 160 stopni Celsjusza.
2. Filety z łososia opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi. Ułóż filety na desce do krojenia i wyciągnij pestki ryby pęsetą.
3. Wymieszaj sól i czarny pieprz w małym pojemniku. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy do ryb. Przetrzyj filety rybne mieszanką soli i pieprzu po obu stronach. Na wierzch polej łososia oliwą z oliwek.
4. Umyj cytrynę i pokrój w okrągłe kliny. Opłucz i wysusz gałązki kopru, rozkładając je na ręczniku.
5. Weź odpowiednie naczynie do pieczenia lub głęboką blachę do pieczenia. Połóż gałązki koperku i plasterki cytryny na dnie formy. Na wierzchu zieleni połóż przyprawiony filet z łososia skórą do dołu.
6. Wlej trochę wytrawnego białego wina do formy lub blachy do pieczenia z łososiem. Przykryj filet rybny arkuszem folii na wierzchu, zabezpieczając jego końce bokami naczynia do pieczenia. W ten sposób stworzyć rodzaj próżni dla ryb w procesie pieczenia.
7. Włóż filety rybne do nagrzanego piekarnika na 15-25 minut, w zależności od grubości kawałków filetów rybnych. Gotowość ryby można sprawdzić za pomocą termometru kulinarnego, mierząc wewnętrzną temperaturę fileta z łososia w jego najgrubszej części. Tak więc ponad 60 stopni Celsjusza to wystarczająca Temperatura, aby uznać danie za całkowicie gotowe.
po przygotowaniu ryby wyjmij naczynie do pieczenia z piekarnika i pozostaw przykryte folią przez kolejne 5 minut. W tym czasie łosoś w końcu "dojrzeje" i danie będzie gotowe.
gotowy pieczony filet z łososia z cytryną udekoruj posiekanym koperkiem i podawaj z dodatkiem ryżu, ziemniaków, pieczonych lub gotowanych na parze warzyw.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g