łosoś z cytryną w piekarniku

przepis na tę rybę podbije Cię swoją łatwością i prostotą! Łosoś z cytryną w piekarniku ma pyszny smak i apetyczny aromat. Osobliwością gotowania tego przepisu jest pieczenie filetów rybnych w niewielkiej ilości białego wina na poduszce z cytryny i ziół. Dzięki tej technologii gotowania łosoś nie wysycha w piekarniku i okazuje się szczególnie delikatny i delikatny w smaku.
sofijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 14 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
183 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Włącz piekarnik na 160 stopni Celsjusza.

2. Filety z łososia opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi. Ułóż filety na desce do krojenia i wyciągnij pestki ryby pęsetą.

3. Wymieszaj sól i czarny pieprz w małym pojemniku. W razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy do ryb. Przetrzyj filety rybne mieszanką soli i pieprzu po obu stronach. Na wierzch polej łososia oliwą z oliwek.

4. Umyj cytrynę i pokrój w okrągłe kliny. Opłucz i wysusz gałązki kopru, rozkładając je na ręczniku.

5. Weź odpowiednie naczynie do pieczenia lub głęboką blachę do pieczenia. Połóż gałązki koperku i plasterki cytryny na dnie formy. Na wierzchu zieleni połóż przyprawiony filet z łososia skórą do dołu.

6. Wlej trochę wytrawnego białego wina do formy lub blachy do pieczenia z łososiem. Przykryj filet rybny arkuszem folii na wierzchu, zabezpieczając jego końce bokami naczynia do pieczenia. W ten sposób stworzyć rodzaj próżni dla ryb w procesie pieczenia.

7. Włóż filety rybne do nagrzanego piekarnika na 15-25 minut, w zależności od grubości kawałków filetów rybnych. Gotowość ryby można sprawdzić za pomocą termometru kulinarnego, mierząc wewnętrzną temperaturę fileta z łososia w jego najgrubszej części. Tak więc ponad 60 stopni Celsjusza to wystarczająca Temperatura, aby uznać danie za całkowicie gotowe.

po przygotowaniu ryby wyjmij naczynie do pieczenia z piekarnika i pozostaw przykryte folią przez kolejne 5 minut. W tym czasie łosoś w końcu "dojrzeje" i danie będzie gotowe.

gotowy pieczony filet z łososia z cytryną udekoruj posiekanym koperkiem i podawaj z dodatkiem ryżu, ziemniaków, pieczonych lub gotowanych na parze warzyw.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy