łosoś z warzywami w piekarniku

zdrowa i pyszna kolacja - to bardzo proste! Łosoś z warzywami w piekarniku to kompletny obiad dla całej rodziny. Rzeczywiście, w tym przypadku filet rybny jest przygotowywany natychmiast wraz z dodatkiem pieczonych warzyw. Poza tym jest to pokarm bogaty w witaminy? zdrowe kwasy tłuszczowe i zawiera minimalną ilość węglowodanów. To danie jest odpowiednie dla wszystkich, którzy podążają za swoją figurą i starają się jeść prawidłowo.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 24 % 5 g
137 kcal
IG: 20 / 80 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Włącz piekarnik na 200 stopni, aby podgrzać.

2. Następnie przygotowujemy warzywa. Młode ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości, bez obierania owoców. Pomidory koktajlowe również myjemy, osuszamy i kroimy na pół. W osobnej misce wkładamy warzywa (pomidory i ziemniaki). Dopraw je solą morską do smaku. Dodaj czosnek w proszku, sok z cytryny i trochę ostrego sosu chili do miski z warzywami. Dokładnie wymieszaj warzywa ze sobą.

3. Filet z łososia dobrze umyć pod wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Kładziemy filet rybny na desce do krojenia i wyciągamy z niego wszystkie widoczne kości pęsetą. Następnie pocieramy kawałek ryby mieszanką soli morskiej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

4. Naczynie do pieczenia o odpowiedniej wielkości (można użyć głębokiej blachy do pieczenia) smarujemy oliwą z oliwek i wlewamy do niej pokrojone młode ziemniaki i pomidory koktajlowe z przyprawami. Równomiernie rozprowadzamy warzywa na całej powierzchni naczynia do pieczenia. Na wierzchu warzyw na środku formy rozłóż przyprawiony filet z łososia skórą do dołu. Wkładamy naczynie do pieczenia z rybami i warzywami do nagrzanego piekarnika na około 30-40 minut, w zależności od wielkości i grubości filetów rybnych.

5. Świeże liście bazylii są myte i suszone, rozkładane na ręczniku papierowym. W razie potrzeby bazylię można zastąpić natką pietruszki, rukolą lub innymi ziołami, w zależności od preferencji smakowych.

6. Po pokryciu łososia i warzyw złotą skórką wyciągamy naczynie do pieczenia z piekarnika. Posyp gotowe danie świeżą bazylią i podawaj na stole.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal / 100g
  • Młode ziemniaki - 61   kcal/100g

Podobne przepisy