skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 200 stopni, aby podgrzać.
2. Następnie przygotowujemy warzywa. Młode ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości, bez obierania owoców. Pomidory koktajlowe również myjemy, osuszamy i kroimy na pół. W osobnej misce wkładamy warzywa (pomidory i ziemniaki). Dopraw je solą morską do smaku. Dodaj czosnek w proszku, sok z cytryny i trochę ostrego sosu chili do miski z warzywami. Dokładnie wymieszaj warzywa ze sobą.
3. Filet z łososia dobrze umyć pod wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Kładziemy filet rybny na desce do krojenia i wyciągamy z niego wszystkie widoczne kości pęsetą. Następnie pocieramy kawałek ryby mieszanką soli morskiej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
4. Naczynie do pieczenia o odpowiedniej wielkości (można użyć głębokiej blachy do pieczenia) smarujemy oliwą z oliwek i wlewamy do niej pokrojone młode ziemniaki i pomidory koktajlowe z przyprawami. Równomiernie rozprowadzamy warzywa na całej powierzchni naczynia do pieczenia. Na wierzchu warzyw na środku formy rozłóż przyprawiony filet z łososia skórą do dołu. Wkładamy naczynie do pieczenia z rybami i warzywami do nagrzanego piekarnika na około 30-40 minut, w zależności od wielkości i grubości filetów rybnych.
5. Świeże liście bazylii są myte i suszone, rozkładane na ręczniku papierowym. W razie potrzeby bazylię można zastąpić natką pietruszki, rukolą lub innymi ziołami, w zależności od preferencji smakowych.
6. Po pokryciu łososia i warzyw złotą skórką wyciągamy naczynie do pieczenia z piekarnika. Posyp gotowe danie świeżą bazylią i podawaj na stole.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal / 100g
- Młode ziemniaki - 61 kcal/100g