skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 150-160 stopni Celsjusza w trybie konwekcji lub podgrzewanie nad i od dołu.
2. Tuszę łososia obrać z łuski, rozerwać brzuch i wypatroszyć wszystkie wnętrzności. Dokładnie opłucz rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Połóż rybę na desce do krojenia i ostrym nożem wykonaj podłużne nacięcia wewnętrzne na całej tuszy łososia, bez przecinania kręgosłupa, z jednej i drugiej strony.
3. W osobnym pojemniku wymieszaj sól morską, czarny pieprz i włoskie zioła. W razie potrzeby możesz dodać dowolne inne przyprawy. Dobrze jest zetrzeć rybę ze wszystkich stron wewnątrz i na zewnątrz mieszanką przypraw.
4. Obierz czerwoną cebulę, umyj i pokrój w półpierścienie. Umyj również połowę cytryn i pokrój najpierw na pół, a następnie na cienkie plasterki.
marchewki obrać, umyć i pokroić na średnie kawałki o dowolnym kształcie. Pietruszkę opłucz, osusz i odetnij szorstkie sadzonki, resztę pokrój.
5. Wypchaj wnętrze łososia pokrojonymi warzywami, ziołami i cytryną. Wyciśnij sok z pozostałej cytryny i obficie polej nią tuszę rybną.
6. Na blasze do pieczenia wyłożyć folię i dość obficie posmarować kawałkiem masła. Połóż łososia nadziewanego warzywami na folii. Przykryj rybę drugim arkuszem folii i mocno uszczelnij krawędzie.
7. Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku przez półtorej do dwóch godzin, w zależności od mocy piekarnika i wybranego trybu pieczenia.
8. Wyciągnij blachę do pieczenia z rybą, ostrożnie zdejmij górny arkusz folii i przenieś pieczonego łososia w całości na duży talerz do serwowania. Udekoruj gotowe danie posiekaną cytryną, natką pietruszki i pestkami granatu. Podawać razem z pieczonymi warzywami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g