łosoś w całości w piekarniku

danie z piękną prezentacją na każdą uroczystość! Cały łosoś w piekarniku to danie o niezwykle spektakularnej prezentacji, które można przygotować na każde wakacje. Pieczona ryba przygotowana według tego przepisu zachowuje maksimum swoich korzystnych właściwości i witamin, a smak łososia jest bardzo delikatny i delikatny, z nutami włoskich ziół i cytrynowym aromatem.
TeenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 16 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 4 % 1 g
178 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Włącz piekarnik na 150-160 stopni Celsjusza w trybie konwekcji lub podgrzewanie nad i od dołu.

2. Tuszę łososia obrać z łuski, rozerwać brzuch i wypatroszyć wszystkie wnętrzności. Dokładnie opłucz rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Połóż rybę na desce do krojenia i ostrym nożem wykonaj podłużne nacięcia wewnętrzne na całej tuszy łososia, bez przecinania kręgosłupa, z jednej i drugiej strony.

3. W osobnym pojemniku wymieszaj sól morską, czarny pieprz i włoskie zioła. W razie potrzeby możesz dodać dowolne inne przyprawy. Dobrze jest zetrzeć rybę ze wszystkich stron wewnątrz i na zewnątrz mieszanką przypraw.

4. Obierz czerwoną cebulę, umyj i pokrój w półpierścienie. Umyj również połowę cytryn i pokrój najpierw na pół, a następnie na cienkie plasterki.

marchewki obrać, umyć i pokroić na średnie kawałki o dowolnym kształcie. Pietruszkę opłucz, osusz i odetnij szorstkie sadzonki, resztę pokrój.

5. Wypchaj wnętrze łososia pokrojonymi warzywami, ziołami i cytryną. Wyciśnij sok z pozostałej cytryny i obficie polej nią tuszę rybną.

6. Na blasze do pieczenia wyłożyć folię i dość obficie posmarować kawałkiem masła. Połóż łososia nadziewanego warzywami na folii. Przykryj rybę drugim arkuszem folii i mocno uszczelnij krawędzie.

7. Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku przez półtorej do dwóch godzin, w zależności od mocy piekarnika i wybranego trybu pieczenia.

8. Wyciągnij blachę do pieczenia z rybą, ostrożnie zdejmij górny arkusz folii i przenieś pieczonego łososia w całości na duży talerz do serwowania. Udekoruj gotowe danie posiekaną cytryną, natką pietruszki i pestkami granatu. Podawać razem z pieczonymi warzywami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy