grzanki chlebowe z czarnym pieprzem i bazylią w piekarniku

Prosty i smaczny dodatek do sałatek i zup! W wielu rodzinach grzanki są zawsze podawane na stole do pierwszych dań. Niektóre przepisy na sałatki wymagają również obecności takiego składnika jak grzanki. Można je kupić w sklepie. Ale po co przepłacać za coś, co można zrobić ze zwykłego chleba, używając ulubionych przypraw i przypraw i uzyskać naturalny i świeży produkt. Ponadto grzanki chlebowe są tak smaczne, że często są spożywane jako nasiona. Grzanki można zrobić z białego i czarnego chleba. Grzanki z czarnego chleba są gęstsze, mężczyźni z piwem lubią je bardziej.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 71 % 44 g
315 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na grzanki z białego chleba. Do takich grzanek idealny jest smak czosnku, słodkiej papryki, czarnego pieprzu i soli. Suszona bazylia doda smaku grzankom. Potrzebuje bardzo mało, aby uzyskać wspaniały smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Chleb lepiej jest użyć wczorajszego, lekko wysuszonego, aby nie kruszył się, gdy zaczniesz go kroić nożem. Chleb kroimy na plasterki o tej samej grubości i kroimy w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej oliwę z oliwek do miski. Przełóż czosnek przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj czosnek, słodką paprykę, posiekaną suszoną bazylię, świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku. Wymieszaj mieszaninę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ugotowany chleb do miski z sosem. Wymieszaj rękami lub łyżką, aby wszystkie kostki chleba pokryły się sosem. Na blasze do pieczenia (można ją przykryć pergaminem, aby po upieczeniu nie myć resztek oleju) rozłożyć grzanki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Wkładamy blachę do pieczenia z grzankami do piekarnika. Suszymy je przez około 5 minut. Następnie wyjmij blachę do pieczenia, ostrożnie, aby się nie poparzyć, wymieszaj łopatką grzanki, aby równomiernie wyschły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie włóż blachę do pieczenia z grzankami do piekarnika. Jeszcze raz powtarzamy procedurę, aby grzanki równomiernie się zarumieniły. Wyjmij blachę do pieczenia z grzankami z piekarnika. Pozwól im ostygnąć na blasze do pieczenia. Przenieś do miski i podawaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Takie grzanki należy przechowywać w szklanych słoikach, szczelnie zamykając pokrywki. Ale nadal nie warto ich przechowywać przez długi czas, ponieważ w przeciwieństwie do zwykłych krakersów są nasączone olejem, który podczas długiego przechowywania może stać się zjełczały. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy