skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na grzanki z białego chleba. Do takich grzanek idealny jest smak czosnku, słodkiej papryki, czarnego pieprzu i soli. Suszona bazylia doda smaku grzankom. Potrzebuje bardzo mało, aby uzyskać wspaniały smak.
Krok 2:
Chleb lepiej jest użyć wczorajszego, lekko wysuszonego, aby nie kruszył się, gdy zaczniesz go kroić nożem. Chleb kroimy na plasterki o tej samej grubości i kroimy w małe kostki.
Krok 3:
Wlej oliwę z oliwek do miski. Przełóż czosnek przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj czosnek, słodką paprykę, posiekaną suszoną bazylię, świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku. Wymieszaj mieszaninę.
Krok 4:
Wlej ugotowany chleb do miski z sosem. Wymieszaj rękami lub łyżką, aby wszystkie kostki chleba pokryły się sosem. Na blasze do pieczenia (można ją przykryć pergaminem, aby po upieczeniu nie myć resztek oleju) rozłożyć grzanki.
Krok 5:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Wkładamy blachę do pieczenia z grzankami do piekarnika. Suszymy je przez około 5 minut. Następnie wyjmij blachę do pieczenia, ostrożnie, aby się nie poparzyć, wymieszaj łopatką grzanki, aby równomiernie wyschły.
Krok 6:
Ponownie włóż blachę do pieczenia z grzankami do piekarnika. Jeszcze raz powtarzamy procedurę, aby grzanki równomiernie się zarumieniły. Wyjmij blachę do pieczenia z grzankami z piekarnika. Pozwól im ostygnąć na blasze do pieczenia. Przenieś do miski i podawaj.
Krok 7:
Takie grzanki należy przechowywać w szklanych słoikach, szczelnie zamykając pokrywki. Ale nadal nie warto ich przechowywać przez długi czas, ponieważ w przeciwieństwie do zwykłych krakersów są nasączone olejem, który podczas długiego przechowywania może stać się zjełczały. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g