skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przepisu wziąłem gotowy mielony kurczak. Włóż mięso mielone do miski, dodaj posiekaną cebulę, jajko, sól do smaku i mieszankę papryki (lub inne przyprawy w razie potrzeby).
Krok 2:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Teraz o pita. Użyłem zakupionego chleba pita z trzech arkuszy (każdy o wadze 100 gramów), potrzebowałem jednego arkusza. Jeśli weźmiesz cały chleb pita, Wytnij nożyczkami prostokąt o wymiarach 30 na 40 cm - Mój był dokładnie tego rozmiaru, zmierzyłem go linijką specjalnie do przepisu. Nakładamy nadzienie równą warstwą, nie docierając do krawędzi na około 2-3 cm, zostawiamy na 5 minut, aby chleb pita nasycił się sokiem mięsnym.
Krok 4:
Najpierw zginamy krawędzie długiego boku (który wynosi 40 cm), a następnie zwijamy cały chleb pita rolką, starając się zwinąć tak mocno, jak to możliwe. Okazuje się, że jest to & quot; kiełbasa & quot;.
Krok 5:
Rozłóż rolkę na naczyniu do pieczenia lub blasze do pieczenia, możesz położyć pod nią pergamin lub folię, nie musisz ich niczego smarować. Nasmaruj rolkę mieszanką jajka i majonezu, którą wcześniej ubiliśmy trzepaczką. Rolkę wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni przez 30 minut.
Krok 6:
Po 30 minutach wyjmujemy bułkę z piekarnika i układamy na niej cienko pokrojone kawałki sera - Zajęło mi to 7 plasterków. Możesz posypać serem startym na grubej tarce, ale podobało mi się to bardziej, ponieważ okazało się, że są to porcje. Wkładamy rolkę do pieczenia przez kolejne 10 minut, temperaturę można nieco obniżyć.
Krok 7:
Wyjmij rolkę z piekarnika, pokrój na porcje i podawaj na gorąco. Dodatkowo możesz ozdobić roladę świeżymi ziołami - mam posiekaną zieloną cebulę.
bułka pita z mięsem mielonym to danie, które zachwyci cię swoim wyglądem i smakiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g