bułka pita z mięsem mielonym pieczona w piekarniku

Delikatna bułka z nadzieniem to danie na rodzinny obiad. Aby przygotować to danie, potrzebujesz minimum produktów, a na wyjściu otrzymasz pełne drugie danie lub przekąskę. Jeśli twój chleb pita jest trochę suchy, możesz go wstępnie spryskać wodą i pozostawić na chwilę, aż będzie mokry. Ale lepiej oczywiście użyć świeżego chleba pita. Warto również powiedzieć o podawaniu: jeśli gotowy chleb pita z mięsem mielonym ostygnie, zawsze można go podgrzać w dowolny dogodny dla Ciebie sposób. Poczęstuj się!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 4-10 lutego

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 37 % 10 g
144 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przepisu wziąłem gotowy mielony kurczak. Włóż mięso mielone do miski, dodaj posiekaną cebulę, jajko, sól do smaku i mieszankę papryki (lub inne przyprawy w razie potrzeby).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz o pita. Użyłem zakupionego chleba pita z trzech arkuszy (każdy o wadze 100 gramów), potrzebowałem jednego arkusza. Jeśli weźmiesz cały chleb pita, Wytnij nożyczkami prostokąt o wymiarach 30 na 40 cm - Mój był dokładnie tego rozmiaru, zmierzyłem go linijką specjalnie do przepisu. Nakładamy nadzienie równą warstwą, nie docierając do krawędzi na około 2-3 cm, zostawiamy na 5 minut, aby chleb pita nasycił się sokiem mięsnym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Najpierw zginamy krawędzie długiego boku (który wynosi 40 cm), a następnie zwijamy cały chleb pita rolką, starając się zwinąć tak mocno, jak to możliwe. Okazuje się, że jest to & quot; kiełbasa & quot;.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż rolkę na naczyniu do pieczenia lub blasze do pieczenia, możesz położyć pod nią pergamin lub folię, nie musisz ich niczego smarować. Nasmaruj rolkę mieszanką jajka i majonezu, którą wcześniej ubiliśmy trzepaczką. Rolkę wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni przez 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 30 minutach wyjmujemy bułkę z piekarnika i układamy na niej cienko pokrojone kawałki sera - Zajęło mi to 7 plasterków. Możesz posypać serem startym na grubej tarce, ale podobało mi się to bardziej, ponieważ okazało się, że są to porcje. Wkładamy rolkę do pieczenia przez kolejne 10 minut, temperaturę można nieco obniżyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij rolkę z piekarnika, pokrój na porcje i podawaj na gorąco. Dodatkowo możesz ozdobić roladę świeżymi ziołami - mam posiekaną zieloną cebulę.

bułka pita z mięsem mielonym to danie, które zachwyci cię swoim wyglądem i smakiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy