skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki.Jeśli kupiłeś mrożoną makrelę, należy ją naturalnie rozmrozić. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 1,5-2 godziny. Głównym sekretem gotowania makreli w piekarniku jest to, że nie warto całkowicie rozmrażać ryby, możesz zacząć ją gotować, gdy pozostanie trochę zamrożona, więc łatwiej będzie pokroić rybę.
Krok 2:
Usuń wnętrzności, płetwy i ogon. Jeśli chcesz zostawić głowę ryby, musisz wyciąć skrzela. Usuń ciemny film. Dokładnie opłucz makrelę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. W żadnym wypadku nie należy rozmrażać makreli w kuchence mikrofalowej.
Krok 3:
Posiekaj ziele angielskie w dowolny sposób. Zrobię to za pomocą papieru do pieczenia i młotka kuchennego. Wymieszaj pieprz i sól. Natrzyj pieprzem i solą makrelę Na zewnątrz i wewnątrz.
Krok 4:
Zajmijmy się warzywami. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
Krok 5:
Pokrój cebulę na małe kawałki, możesz ćwiartować pierścienie. Wlej 2 łyżki do rozgrzanej patelni.l olej roślinny. Dodaj cebulę, gotuj do półprzezroczystości, dosłownie kilka minut. Dodaj marchewki i gotuj, aż oba składniki będą miękkie.
Krok 6:
Nadziewaj makrele cebulą i marchewką. Zawiń rybę w folię brzuchem do góry. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. 5-10 minut przed końcem gotowania rozwiń folię, aby na powierzchni ryby powstała apetyczna skorupa.
aby ugotować pieczoną makrelę w folii w piekarniku, potrzebujesz minimum składników: makreli, marchwi, cebuli, cytryny i przypraw. Makrela jest pieczona w folii, co zapewnia równomierne gotowanie na zewnątrz i wewnątrz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g