makrela w całości w piekarniku z marchewką i cebulą

bardzo smaczne! Spróbuj koniecznie! Ryba jest doskonała, delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna. Zaskocz swoich domowników tak prostym, ale pysznym daniem.
Marina ChernovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 11 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 11 % 3 g
180 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.Jeśli kupiłeś mrożoną makrelę, należy ją naturalnie rozmrozić. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 1,5-2 godziny. Głównym sekretem gotowania makreli w piekarniku jest to, że nie warto całkowicie rozmrażać ryby, możesz zacząć ją gotować, gdy pozostanie trochę zamrożona, więc łatwiej będzie pokroić rybę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń wnętrzności, płetwy i ogon. Jeśli chcesz zostawić głowę ryby, musisz wyciąć skrzela. Usuń ciemny film. Dokładnie opłucz makrelę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. W żadnym wypadku nie należy rozmrażać makreli w kuchence mikrofalowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj ziele angielskie w dowolny sposób. Zrobię to za pomocą papieru do pieczenia i młotka kuchennego. Wymieszaj pieprz i sól. Natrzyj pieprzem i solą makrelę Na zewnątrz i wewnątrz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zajmijmy się warzywami. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę na małe kawałki, możesz ćwiartować pierścienie. Wlej 2 łyżki do rozgrzanej patelni.l olej roślinny. Dodaj cebulę, gotuj do półprzezroczystości, dosłownie kilka minut. Dodaj marchewki i gotuj, aż oba składniki będą miękkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nadziewaj makrele cebulą i marchewką. Zawiń rybę w folię brzuchem do góry. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. 5-10 minut przed końcem gotowania rozwiń folię, aby na powierzchni ryby powstała apetyczna skorupa.

aby ugotować pieczoną makrelę w folii w piekarniku, potrzebujesz minimum składników: makreli, marchwi, cebuli, cytryny i przypraw. Makrela jest pieczona w folii, co zapewnia równomierne gotowanie na zewnątrz i wewnątrz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy