gromadnik z cebulą w piekarniku

Budżetowa ryba o delikatnym i soczystym smaku! Gromadnik z cebulą w piekarniku to niesamowicie proste, czasochłonne i niedrogie danie dla całej rodziny. Przy bardzo niskich kosztach ta ryba ma wiele wspaniałych zalet, takich jak łatwość i szybkość gotowania. Ponadto, dodając przyprawy, pieczoną cebulę i śmietanę, możesz sprawić, że na pierwszy rzut oka zwykłe danie będzie jeszcze smaczniejsze, delikatne i bardzo apetyczne!
VictoriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 54 % 13 g
węglowodany 8 % 2 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

następnie musisz zająć się bezpośrednio rybą. Jeśli jest zamrożony, należy go najpierw wyjąć z zamrażarki i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Jeśli masz szczęście kupić świeży gromadnik, to przede wszystkim należy go wyczyścić, wypatroszyć wszystkie wnętrzności i usunąć głowy. Następnie dokładnie opłucz tusze ryb pod bieżącą wodą i rozprowadź na ręczniku papierowym, aby uzyskać nadmiar wilgoci.

ułóż gromadnik na dużym talerzu lub desce do krojenia, a następnie dopraw solą i dopraw do smaku czarnym świeżo zmielonym pieprzem.

obierz i umyj cebulę. A następnie pokrój go najpierw na pół pierścienia,a następnie ponownie na pół.

naczynie do pieczenia z wysokimi bokami obficie posmaruj olejem roślinnym. Posiekaną cebulę równomiernie ułożyć na dnie formy. Warstwa cebuli posłuży jako rodzaj poduszki dla ryby i nie pozwoli jej się przypalić ani przykleić do dna. Ponadto krążki cebuli wypuszczą sok i zaimpregnują gromadnik, nadając mu apetyczny aromat i łagodny smak.

ułóż gromadnik przyprawiony przyprawami równymi warstwami na poduszce cebuli.

weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu i za pomocą łyżki lub specjalnego pędzla do gotowania rozprowadź ją na górnej warstwie gromadnika, starając się nasmarować każdy kawałek.

umieść naczynie do pieczenia gromadnika w nagrzanym piekarniku na 20-25 minut w zależności od wielkości gromadnika.

gdy ryba jest zarumieniona i pokryta złotą skórką, wyjmij naczynie do pieczenia z piekarnika. Udekoruj pieczony gromadnik cebulą świeżymi posiekanymi ziołami i podawaj natychmiast.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Gromadnik - 113   kcal/100g

Podobne przepisy