skład / składniki
metoda gotowania
włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
następnie musisz zająć się bezpośrednio rybą. Jeśli jest zamrożony, należy go najpierw wyjąć z zamrażarki i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Jeśli masz szczęście kupić świeży gromadnik, to przede wszystkim należy go wyczyścić, wypatroszyć wszystkie wnętrzności i usunąć głowy. Następnie dokładnie opłucz tusze ryb pod bieżącą wodą i rozprowadź na ręczniku papierowym, aby uzyskać nadmiar wilgoci.
ułóż gromadnik na dużym talerzu lub desce do krojenia, a następnie dopraw solą i dopraw do smaku czarnym świeżo zmielonym pieprzem.
obierz i umyj cebulę. A następnie pokrój go najpierw na pół pierścienia,a następnie ponownie na pół.
naczynie do pieczenia z wysokimi bokami obficie posmaruj olejem roślinnym. Posiekaną cebulę równomiernie ułożyć na dnie formy. Warstwa cebuli posłuży jako rodzaj poduszki dla ryby i nie pozwoli jej się przypalić ani przykleić do dna. Ponadto krążki cebuli wypuszczą sok i zaimpregnują gromadnik, nadając mu apetyczny aromat i łagodny smak.
ułóż gromadnik przyprawiony przyprawami równymi warstwami na poduszce cebuli.
weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu i za pomocą łyżki lub specjalnego pędzla do gotowania rozprowadź ją na górnej warstwie gromadnika, starając się nasmarować każdy kawałek.
umieść naczynie do pieczenia gromadnika w nagrzanym piekarniku na 20-25 minut w zależności od wielkości gromadnika.
gdy ryba jest zarumieniona i pokryta złotą skórką, wyjmij naczynie do pieczenia z piekarnika. Udekoruj pieczony gromadnik cebulą świeżymi posiekanymi ziołami i podawaj natychmiast.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Gromadnik - 113 kcal/100g