domowy chleb pita w piekarniku

Przygotuj miękki i przewiewny chleb pita w domu! Wszystko się ułoży! Nie ma nic smaczniejszego niż domowy chleb, a chleb pita według tego przepisu wcale nie jest trudny do zrobienia. Ale ile przyjemności można uzyskać, próbując tak pysznego, pachnącego i świeżego chleba przygotowanego samodzielnie. Spróbuj!
TusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 72 % 38 g
247 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Zagnieść ciasto. W maszynie do chleba lub rękami. W wiadrze wypiekacza do chleba łączymy przesianą mąkę, drożdże rozcieńczone w ciepłej wodzie, sól i cukier, olej słonecznikowy. Zagniatamy ciasto w trybie ugniatania ciasta na pierogi (lub za pomocą uchwytów).

2. Ciasto odstawiamy w wypiekaczu do chleba lub w dowolnym ciepłym miejscu bez przeciągu na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto "wzrośnie" - podwoi się.

3. Gotowe ciasto dzielimy na dwa lub trzy kawałki. Z każdej części zwijamy wałek.

4. Tworzymy chleb pita z wysokimi bokami. Aby to zrobić, ciasto należy rozwałkować w owalną warstwę. Lekko przekręć boki, unieś ciasto nad stół i odwróć boki w dół. Nakłuj środek chleba pita, aby nie puchł podczas pieczenia.

5. Przenieś chleb pita na blachę do pieczenia, natłuszczoną lub pokrytą pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Piecz chleb pita w piekarniku przez 10-15 minut.

Pita jest dobra na stół i ciepła i zimna-poczęstuj się i poczęstuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy