skład / składniki
metoda gotowania
1. Zagnieść ciasto. W maszynie do chleba lub rękami. W wiadrze wypiekacza do chleba łączymy przesianą mąkę, drożdże rozcieńczone w ciepłej wodzie, sól i cukier, olej słonecznikowy. Zagniatamy ciasto w trybie ugniatania ciasta na pierogi (lub za pomocą uchwytów).
2. Ciasto odstawiamy w wypiekaczu do chleba lub w dowolnym ciepłym miejscu bez przeciągu na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto "wzrośnie" - podwoi się.
3. Gotowe ciasto dzielimy na dwa lub trzy kawałki. Z każdej części zwijamy wałek.
4. Tworzymy chleb pita z wysokimi bokami. Aby to zrobić, ciasto należy rozwałkować w owalną warstwę. Lekko przekręć boki, unieś ciasto nad stół i odwróć boki w dół. Nakłuj środek chleba pita, aby nie puchł podczas pieczenia.
5. Przenieś chleb pita na blachę do pieczenia, natłuszczoną lub pokrytą pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Piecz chleb pita w piekarniku przez 10-15 minut.
Pita jest dobra na stół i ciepła i zimna-poczęstuj się i poczęstuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g