skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotowanie. Musisz to zrobić:
1. Opłucz żebra i osusz ręcznikiem.
2. Posmaruj żebra płynnym dymem i oliwą z oliwek.
3. Wymieszaj przyprawy: czosnek, cebulę, Curry, cukier, mieloną czerwoną paprykę, sól, paprykę, oregano. Zwiń żeberka w tej mieszance i dobrze wetrzyj przyprawy w mięso.
4. Marynuj pod przykryciem przez 1-2 godziny w lodówce.
teraz możesz przejść bezpośrednio do gotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 130 stopni.
2. Zawiń żeberka w żaroodporną folię spożywczą.
3. Piecz przez 3-4 godziny na środkowej półce piekarnika.
4. Pod koniec gotowania rozwiń folię, sprawdź gotowość żeber.
5. Z gotowych żeber spuść tłuszcz na dalsze potrzeby kulinarne.
6. Posmaruj żeberka sosem pomidorowym, wyślij z powrotem do piekarnika.
7. Zamknij piekarnik, po minucie wyłącz i pozwól mięsu dotrzeć do piekarnika przez 10 minut.
podawaj z dodatkiem lub jako przekąska do piwa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Płynny dym - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Suszona cebula - 219 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g