szyja wieprzowa pieczona w piekarniku
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Czosnek obierz i pokrój każdy ząbek na 2-3 części.
Krok 2:
Nadziewaj mięso czosnkiem i ziele angielskie.
Krok 3:
Posyp mięso przyprawami wieprzowymi i wetrzyj je w powierzchnię.
Krok 4:
Polej osheek sosem sojowym.
Krok 5:
Obróć mięso kilka razy, aby równomiernie pokryć sosem i pozostaw do marynowania na 2 godziny. Czasami odwracaj.
Krok 6:
Po 2 godzinach przenieś mięso z sosem do rękawa.
Krok 7:
Zawiąż rękaw, zrób kilka nakłuć wykałaczką, aby Rękaw nie rozerwał się od pary.
Krok 8:
Przenieś mięso na patelnię (lub blachę do pieczenia lub patelnię) i przenieś do piekarnika. Piec 1 godzinę w 200 stopniach.
Krok 9:
Pozostaw gotowe mięso na co najmniej 10 minut. Jeśli odetniesz od razu, będzie sucho.
Krok 10:
Podawaj mięso na ciepło lub na zimno, z sosem. Lub zrób własny sos.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g