Śledź w piekarniku jest bardzo smaczny
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź śledź (odetnij głowę i ogon, oczyść), cebulę (1 średnia cebula na 1 rybę), w zależności od tego, ile osób mówisz.
Krok 2:
Sól i pieprz ryby.
Krok 3:
Wkładamy cytrynę do brzucha, ale bardzo często robię to bez niej, również bardzo smaczne.
Krok 4:
Tryb cebuli ponieważ jest to dla Ciebie wygodne, uwielbiam półpierścienie, układamy go na folii, kładziemy na nim rybę i cebulę.
Krok 5:
Owijamy folię
Krok 6:
Rozłóż na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, piecz przez 30 minut w 160 stopniach. Po pół godzinie otwieram folię i pieczę 200 stopni, aż powstanie złota skorupa przez 20-30 minut
Krok 7:
Podaję taki śledź bezpośrednio w folii, jak w Łodzi z pokruszonymi ziemniakami lub z duszoną kapustą z pomidorem lub ze świeżymi warzywami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g