galaretowate ciasto rybne z konserwami rybnymi

smakosze zostaną podbite! Obfite, smaczne i bardzo proste! Przygotowanie zajęło 1 godzinę i 20 minut. Przepis dostałem od kolegi.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 8 g
tłuszcze 51 % 18 g
węglowodany 26 % 9 g
226 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z konserw rybnych należy wziąć te, które są albo na oleju, albo we własnym soku. Wolę Cyrusa, chociaż można też makrele.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie nadzienia. Drobno posiekaj cebulę i ugotuj jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z konserw rybnych odsącz sok lub olej. Smaż cebulę na oleju na patelni, aż stanie się przezroczysta. Posiekaj rybę, Usuń grzbiety i wymieszaj z cebulą w osobnej misce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż posiekane jajka i starty ser (jajka można również zetrzeć na grubej tarce).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj majonez i delikatnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowanie ciasta Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól. Osobno łączymy śmietanę z jajkami, zmiękczonym masłem, majonezem. Ubij, aby uzyskać jednorodną mieszaninę i wymieszaj z mąką. W rezultacie ciasto powinno uzyskać rodzaj kwaśnej śmietany, taką samą gęstość. Dzielimy go na dwie części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włącz piekarnik, aby się rozgrzał. Wlej jedną część ciasta na blachę do pieczenia lub formę, połóż na niej nadzienie i napełnij drugą częścią ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wierzch można posypać startym serem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wkładamy do piekarnika na środkowej półce na 10 minut przy 250 gr. (uwzględniona powinna być tylko dolna część). Po włączeniu górnej również i pozostaw na czterdzieści minut. Temperaturę można obniżyć do 220 stopni. Ostudzić w piekarniku, po wyjęciu, odstawić na kolejne 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto w puszkach rybnych podawane jest schłodzone.

takie ciasto z konserw rybnych okazuje się dość kaloryczne, więc dietetycy prawdopodobnie lepiej go nie jeść. Okazuje się, że jest bardzo smaczny, z delikatnym nadzieniem i chrupiącą skórką.


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy