Biscotti

ciasteczka na szybką rękę, które są pyszne do jedzenia z herbatą! Pozdrowienia z Włoch. ;-)
faustinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 8 % 6 g
węglowodany 83 % 60 g
330 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukier i jajka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wanilina, orzechy, nasiona.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I starta ciemna czekolada. Zaczynamy strome ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po podzieleniu go na 2 identyczne części

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I tworzymy z każdego z nich taką kłodę o długości około 25 cm i kładziemy na blasze do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po wyjęciu Daj 5 minut do ostygnięcia. Następnie kładziemy je z powrotem na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15 minut - czekamy, aż wyschną i zrumienią się.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy