Osetyjskie placki z zieloną cebulą

ciasta Osetyjskie są niesamowicie smaczne, nadzienie można wymyślić! Przepis na te ciasta szukałem od wielu lat. Niski ukłon w stronę wspaniałego kucharza G. Saidova i jego strony internetowej & quot; Dzielnica Buchary w Petersburgu & quot;. Cały sekret tych ciast tkwi w cieście. Ciasto okazuje się płynne, nie można go ciąć nożem, ale trzeba" zgarnąć & quot; ręką. W dotyku jest oleisty, przewiewny, prawie nieważki. Praca z tym testem sprawia przyjemność. Jeśli ciasto okaże się grubsze niż 1,5 cm, to nie jest już osetyjskie, ale po prostu ciasto.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 53 % 25 g
257 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozcieńczyć drożdże cukrem i wodą

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Olej

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Olej pstop

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zdejmij z ognia

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wbij jajka

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zamieszaj

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp mąkę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drożdże

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej drożdże na mąkę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagnieść ciasto

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Mleko z wodą

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej mleko

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zagnieść ciasto

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj olej roślinny

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Okazało się, że Kolobok

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj ręcznikiem

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ciasto

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ser Adyghe

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ser Suluguni

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wymieszaj sery

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Roztop masło

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Cebula zielona

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Jaja

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Podsmaż cebulę na maśle

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Wytnij kawałek ciasta

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Rozwałkuj tortillę

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Rozłóż nadzienie

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Ściśnij krawędzie ciasta

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Złóż brzegi ciasta w węzeł

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Ułóż ciasto na blasze do pieczenia węzłem do dołu

w filiżance wymieszaj drożdże z cukrem, a następnie rozcieńcz ciepłą wodą i umieść w ciepłym miejscu.
roztop masło i wlej je do miski. Następnie ubij 1 jajko.
dobrze wymieszaj zawartość, wlewając przesianą mąkę.
wymieszaj mleko z ciepłą wodą.
po delikatnym wylaniu drożdży na mąkę, łatwo je z nią wymieszać.
następnie ostrożnie wlej mleko z wodą, jednocześnie wyrabiając ciasto. Powinien pozostać wystarczająco płynny.
pod koniec ugniatania wlej olej roślinny bez przerywania procesu ugniatania.
ciasto zaczyna odchodzić od rąk, od boków miski, stając się elastyczne i giętkie.
przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu.
ciasto będzie pasować przez około godzinę.
w tym czasie zrób nadzienie.
posiekaj zieloną cebulę, spasseruj na maśle, dodaj drobno posiekane jajka, ser (mieszanka Adyghe i suluguni w stosunku 1:3), sól.
zgarnij 200 g ciasta z miski, połóż na stole posypanym mąką, zagniataj ciasto ,opuść nadzienie do środka (również 200 g), Zbierz brzegi ciasta do środka, ściśnij, a następnie delikatnie spłaszcz dłońmi, Odwróć, ponownie zmiażdż.
następnie ostrożnie przenieś na rozgrzaną patelnię węzłem w dół, wyprostuj, zrób palcem otwór w środku, aby ciasto nie pęczniało, i umieść w piekarniku dobrze rozgrzanym do 250 stopni, najpierw na 10 minut na najniższej półce, aby spód ciasta się usmażył, a następnie na środkowej półce, aż ciasto się zrumieni. Zajmie to 10-12 minut.
korzystam z funkcji podgrzewania dolnego i ogólnego bez otwierania piekarnika.
wyjmij ciasto (jednocześnie włóż do piekarnika następny), przenieś gotowe ciasto na półmisek, obficie posmaruj powierzchnię stopionym masłem.
& nbsp;następny placek ułożyć na poprzednim, a także praktycznie polać placek masłem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy