skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jako dziecko ciasteczka jubileuszowe były dla mnie najsmaczniejszym i najbardziej lubianym przysmakiem. Moja babcia często rozpieszczała mnie tym pysznym jedzeniem. A teraz, piecząc te ciasteczka dla moich dzieci, często wspominam moje szczęśliwe dzieciństwo. Proponuję zanurzyć się w dzieciństwie i przypomnieć sobie kulinarny przepis na ulubione przez wielu ciasteczka. Gotuję go teraz i dość często.
ten słodki deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ale do tego musisz użyć specjalnej patelni do formowania. Z pewnością taki przedmiot nadal zachował się u rodziców lub sąsiadów. Tak więc masło należy stopić, dodać cukier i sól i dobrze wymieszać. Tutaj Dodaj mąkę, jajka i sodę. Dobrze zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Następnie uformuj z niego małe kulki i upiecz je na patelni do formowania. Połóż łyżeczkę skondensowanego mleka na jednej połowie upieczonego rowka i zamknij drugą połowę. I to wszystko, twój ulubiony przysmak jest gotowy! Możesz posypać dowolnym pysznym proszkiem. Zaproś gości na herbatę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g