skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie kapusty.arkusze w mikrofalówce
Krok 2:
Zestaw produktów
Krok 3:
Drobno posiekaj mostek
Krok 4:
Podsmaż cebulę z mostkiem
Krok 5:
Dusić ryż z mostkiem i cebulą
Krok 6:
Dodaj trochę octu winnego do mięsa mielonego
Krok 7:
Sos do nalewania gołąbków
Krok 8:
Gołąbek zwinięty kopertą
Krok 9:
Gołąbki ułożone na blasze do pieczenia
Krok 10:
Gołąbki polane sosem
Krok 11:
Gotowe gołąbki
Krok 12:
Smacznego!
świeżą kapustę należy parzyć we wrzącej wodzie przez 5 minut, powtarzając tę manipulację kilka razy, aż liście staną się elastyczne i łatwo zejdą z główki kapusty. Ale jest jeszcze jeden pewny sposób przygotowania liści: biorę widelce kapusty, wycinam główkę kapusty i wkładam całe widelce do kuchenki mikrofalowej na 7 minut. Po 7 minutach zdejmuję górne liście kapusty, a jeśli na widelcu są jeszcze liście, które nie zostały zmiękczone, gotuję je w kuchence mikrofalowej przez kolejne 7 minut. Odetnij grube części liści u podstawy. Gotuj ryż do miękkości.
drobno posiekaj cebulę i smaż przez 5-7 minut na oleju roślinnym, aż stanie się przezroczysta, a następnie połóż pokrojony w kostkę mostek na cebuli (jak na sałatkę Olivier, pokrój kiełbasę) i pozwól mu się zrumienić, a następnie dodaj ugotowany ryż i smaż wszystko przez dwie minuty, aby ryż wchłonął smak mostka i cebuli, pozwól mu trochę ostygnąć. Po tym, jak ryż z cebulą i mostkiem trochę ostygnie, wymieszaj ten smażony z mielonym mięsem, wszystko dobrze wymieszaj, dodając sól do nadzienia, zmielony czarny pieprz (do smaku), posyp odrobiną octu winnego. Jeśli mięso mielone jest suche, możesz dodać trochę bulionu lub przegotowanej wody. Pozostaw mięso mielone na 30 minut.
połóż łyżkę mielonego mięsa na liściu kapusty, zawiń liść kapusty kopertą. Nasmaruj dno naszej blachy do pieczenia olejem i połóż na niej pozostałe liście kapusty z widelca,połóż gołąbki szwem w dół na liściach.
przygotuj sos: na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulę i marchewkę startą na grubej tarce, dodaj koncentrat pomidorowy lub starte pomidory, śmietanę, sól, trochę cukru, ziarna pieprzu, liść laurowy, zmiażdżony czosnek, wodę 0,5 - 1 szklanka, dodaj więcej chmielu-suneli (około jednej trzeciej łyżeczki, ale to już amator).
sos doprowadzić do wrzenia.
polej gołąbki gotowym sosem na wierzchu, przykryj blachę do pieczenia folią i włóż do nagrzanego piekarnika na około 40-50 minut, w zależności od wielkości gołąbków. Temperatura wynosi około 180 stopni.
po pół godzinie usuń folię i przynieś gołąbki do gotowości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g