Gołąbki wołowe w piekarniku w sosie

zdrowe odżywianie dla wybrednych! Domowe gołąbki powalą G. podobały mi się te gołąbki, ponieważ ich smak jest niezwykły, a nie taki sam jak gołąbki gotowane w zwykły sposób - w rondlu. Gołąbki w piekarniku są bardzo smaczne, o przyjemnym aromacie przypraw i smaku mostka. Tym przepisem kilka lat temu podzielił się ze mną Maxim z yandex.ru, za co jestem mu bardzo wdzięczna.
matanyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 32 % 8 g
149 kcal
IG: 63 / 38 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie kapusty.arkusze w mikrofalówce

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zestaw produktów

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj mostek

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż cebulę z mostkiem

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dusić ryż z mostkiem i cebulą

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj trochę octu winnego do mięsa mielonego

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sos do nalewania gołąbków

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gołąbek zwinięty kopertą

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gołąbki ułożone na blasze do pieczenia

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gołąbki polane sosem

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe gołąbki

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

świeżą kapustę należy parzyć we wrzącej wodzie przez 5 minut, powtarzając tę manipulację kilka razy, aż liście staną się elastyczne i łatwo zejdą z główki kapusty. Ale jest jeszcze jeden pewny sposób przygotowania liści: biorę widelce kapusty, wycinam główkę kapusty i wkładam całe widelce do kuchenki mikrofalowej na 7 minut. Po 7 minutach zdejmuję górne liście kapusty, a jeśli na widelcu są jeszcze liście, które nie zostały zmiękczone, gotuję je w kuchence mikrofalowej przez kolejne 7 minut. Odetnij grube części liści u podstawy. Gotuj ryż do miękkości. 

drobno posiekaj cebulę i smaż przez 5-7 minut na oleju roślinnym, aż stanie się przezroczysta, a następnie połóż pokrojony w kostkę mostek na cebuli (jak na sałatkę Olivier, pokrój kiełbasę) i pozwól mu się zrumienić, a następnie dodaj ugotowany ryż i smaż wszystko przez dwie minuty, aby ryż wchłonął smak mostka i cebuli, pozwól mu trochę ostygnąć. Po tym, jak ryż z cebulą i mostkiem trochę ostygnie, wymieszaj ten smażony z mielonym mięsem, wszystko dobrze wymieszaj, dodając sól do nadzienia, zmielony czarny pieprz (do smaku), posyp odrobiną octu winnego. Jeśli mięso mielone jest suche, możesz dodać trochę bulionu lub przegotowanej wody. Pozostaw mięso mielone na 30 minut.
połóż łyżkę mielonego mięsa na liściu kapusty, zawiń liść kapusty kopertą. Nasmaruj dno naszej blachy do pieczenia olejem i połóż na niej pozostałe liście kapusty z widelca,połóż gołąbki szwem w dół na liściach.
przygotuj sos: na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulę i marchewkę startą na grubej tarce, dodaj koncentrat pomidorowy lub starte pomidory, śmietanę, sól, trochę cukru, ziarna pieprzu, liść laurowy, zmiażdżony czosnek, wodę 0,5 - 1 szklanka, dodaj więcej chmielu-suneli (około jednej trzeciej łyżeczki, ale to już amator).
sos doprowadzić do wrzenia.
polej gołąbki gotowym sosem na wierzchu, przykryj blachę do pieczenia folią i włóż do nagrzanego piekarnika na około 40-50 minut, w zależności od wielkości gołąbków. Temperatura wynosi około 180 stopni.
po pół godzinie usuń folię i przynieś gołąbki do gotowości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy