skład / składniki
metoda gotowania
1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, smażyć na oleju roślinnym do miękkości. Obierz czosnek, przepuść przez prasę do już smażonej cebuli, trzymaj na ogniu przez 1 minutę.
2. Karczochy Jerozolimskie czyścimy, myjemy, kroimy dowolnie, a następnie siekamy w blenderze. Zbyt małe nie jest konieczne, niech pozostaną małe kawałki.
3.Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, rozłóż połowę karczocha jerozolimskiego, a następnie rozprowadź na nim warstwę cebuli, ponownie warstwę karczocha jerozolimskiego i cebuli. Sól i pieprz, wlej śmietanę, posyp kminkiem.
4. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30 minut.
podajemy na stole jako dodatek do mięsa lub drobiu, można go również podawać jako niezależne danie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Topinambur - 61 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g