Ciasto Miodowe Jarzmo

bardzo smaczne. Wszyscy bliscy są zachwyceni. )).
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 24 % 15 g
węglowodany 66 % 41 g
314 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Biszkopty przygotowujemy z wyprzedzeniem, aby były zaparzane przez około 12 godzin. W przypadku biszkoptu miodowego rozpuść miód, dodaj sodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij żółtka z cukrem (100 g). Dodaj miód. Dodaj 3 części mąki, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij białka z 50 g cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj części mąki i białka, delikatnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej powstałą masę do formy wyłożonej pergaminem (średnica 24 cm, możesz 28 cm). Piec w temperaturze 180 gr. około 50 minut. Rozgrzej piekarnik. Ubij żółtka z większością cukru, dodaj olej roślinny. Ubij białka osobno z pozostałym cukrem w mocną pianę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj części mąki, białka i kakao. Delikatnie wymieszaj i wyślij do piekarnika. Piec również w 180 GR przez około 35-45 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Okazało się, że dwa herbatniki, które pozostawiamy na 12-24 godziny do zaparzenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój biszkopty na cienkie ciasta. Pokrój koronę miodu na okruchy. Mam trzy miodowe i dwa delikatne mleczno-czekoladowe ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj śmietanę. Umieść go na sicie pokrytym tkaniną perkalową. Odstaw na około 6 godzin (miłośnicy bardzo wilgotnych ciast nie mogą ważyć kwaśnej śmietany!). Nadmiar płynu spłynie, kwaskowatość w smaku kremu zmniejszy się, pozostanie gęsta masa. Odkładamy trzy łyżki kwaśnej śmietany, resztę ubijamy cukrem i wanilią.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij odstawioną śmietanę ze skondensowanym mlekiem (3 + 3 łyżki). Zbierz ciasto w dzielonej formie. Posmaruj ciasto miodowe około 5 łyżkami śmietany, włóż drugie ciasto miodowe + śmietanę, a następnie włóż ciasto czekoladowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz przygotowujemy warstwę czekolady. Podgrzej śmietanę, posiekaj czekoladę, wymieszaj na jednorodną masę, dodaj drobno zmielone prażone orzechy włoskie (o tym poniżej). Ubij masę. Następnie namaść ciasto czekoladowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż smażone i lekko posiekane orzechy włoskie na wierzchu(smaż na małym ogniu na patelni bez oleju przez około 10 minut, mieszając). Zapach jest niesamowity!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie posmaruj kremem. Na wierzchu ciasto czekoladowe. Znowu śmietana i ciasto miodowe. Ciasto okazało się wysokie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj wierzch ciasta pozostałą śmietaną i posyp boki ciasta okruchami biszkoptu. Przenieś ciasto na talerz

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie przygotuj polewę karmelową. Ten krok jest opcjonalny. Przepis z Internetu. Ale naprawdę chciałem spróbować, więc dzielę się z Wami doświadczeniem. Chcę od razu ostrzec, że karmel okazał się około 200 ml, to dużo na jedno ciasto. Dodaj syrop kukurydziany lub inwertowany i wodę do cukru (możesz być biały), umieść na małym ogniu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozpuść cukier, aż ziarna znikną, a syrop stanie się delikatnie brązowy. Ważne jest, aby nie prześwietlać! W przeciwnym razie będzie gorzki. Następnie dodaj gorącą śmietanę, aktywnie mieszając. Masa znacznie wzrośnie, a następnie opadnie, więc zadbaj o wysokie naczynia z wyprzedzeniem. Następnie dodaj masło.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zrób paski karmelu za pomocą łyżeczki, po prostu pozwól karmelowi spłynąć.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dekoracja została wykonana z gorzkiej i białej czekolady.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal / 100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal / 100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy