skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Biszkopty przygotowujemy z wyprzedzeniem, aby były zaparzane przez około 12 godzin. W przypadku biszkoptu miodowego rozpuść miód, dodaj sodę.
Krok 2:
Ubij żółtka z cukrem (100 g). Dodaj miód. Dodaj 3 części mąki, wymieszaj.
Krok 3:
Ubij białka z 50 g cukru.
Krok 4:
Dodaj części mąki i białka, delikatnie wymieszaj.
Krok 5:
Wlej powstałą masę do formy wyłożonej pergaminem (średnica 24 cm, możesz 28 cm). Piec w temperaturze 180 gr. około 50 minut. Rozgrzej piekarnik. Ubij żółtka z większością cukru, dodaj olej roślinny. Ubij białka osobno z pozostałym cukrem w mocną pianę.
Krok 6:
Dodaj części mąki, białka i kakao. Delikatnie wymieszaj i wyślij do piekarnika. Piec również w 180 GR przez około 35-45 minut.
Krok 7:
Okazało się, że dwa herbatniki, które pozostawiamy na 12-24 godziny do zaparzenia.
Krok 8:
Pokrój biszkopty na cienkie ciasta. Pokrój koronę miodu na okruchy. Mam trzy miodowe i dwa delikatne mleczno-czekoladowe ciasta.
Krok 9:
Przygotuj śmietanę. Umieść go na sicie pokrytym tkaniną perkalową. Odstaw na około 6 godzin (miłośnicy bardzo wilgotnych ciast nie mogą ważyć kwaśnej śmietany!). Nadmiar płynu spłynie, kwaskowatość w smaku kremu zmniejszy się, pozostanie gęsta masa. Odkładamy trzy łyżki kwaśnej śmietany, resztę ubijamy cukrem i wanilią.
Krok 10:
Ubij odstawioną śmietanę ze skondensowanym mlekiem (3 + 3 łyżki). Zbierz ciasto w dzielonej formie. Posmaruj ciasto miodowe około 5 łyżkami śmietany, włóż drugie ciasto miodowe + śmietanę, a następnie włóż ciasto czekoladowe.
Krok 11:
Teraz przygotowujemy warstwę czekolady. Podgrzej śmietanę, posiekaj czekoladę, wymieszaj na jednorodną masę, dodaj drobno zmielone prażone orzechy włoskie (o tym poniżej). Ubij masę. Następnie namaść ciasto czekoladowe.
Krok 12:
Połóż smażone i lekko posiekane orzechy włoskie na wierzchu(smaż na małym ogniu na patelni bez oleju przez około 10 minut, mieszając). Zapach jest niesamowity!
Krok 13:
Następnie posmaruj kremem. Na wierzchu ciasto czekoladowe. Znowu śmietana i ciasto miodowe. Ciasto okazało się wysokie.
Krok 14:
Posmaruj wierzch ciasta pozostałą śmietaną i posyp boki ciasta okruchami biszkoptu. Przenieś ciasto na talerz
Krok 15:
Następnie przygotuj polewę karmelową. Ten krok jest opcjonalny. Przepis z Internetu. Ale naprawdę chciałem spróbować, więc dzielę się z Wami doświadczeniem. Chcę od razu ostrzec, że karmel okazał się około 200 ml, to dużo na jedno ciasto. Dodaj syrop kukurydziany lub inwertowany i wodę do cukru (możesz być biały), umieść na małym ogniu.
Krok 16:
Rozpuść cukier, aż ziarna znikną, a syrop stanie się delikatnie brązowy. Ważne jest, aby nie prześwietlać! W przeciwnym razie będzie gorzki. Następnie dodaj gorącą śmietanę, aktywnie mieszając. Masa znacznie wzrośnie, a następnie opadnie, więc zadbaj o wysokie naczynia z wyprzedzeniem. Następnie dodaj masło.
Krok 17:
Zrób paski karmelu za pomocą łyżeczki, po prostu pozwól karmelowi spłynąć.
Krok 18:
Dekoracja została wykonana z gorzkiej i białej czekolady.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal / 100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal / 100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g