biszkopt do ciasta z mlekiem i olejem roślinnym

dmuchany biszkopt, który można łatwo przygotować w piekarniku. Puszysty, wysoki i aromatyczny biszkopt to marzenie każdego kucharza! Przepis jest prosty, najważniejsze jest dokładne przestrzeganie wskazówek. Możesz podawać wypieki jako niezależny deser. Lub użyj ciasta do przygotowania ciasta lub ciast.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 63 % 35 g
271 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz wszystkie niezbędne produkty wymienione w przepisie. Potrzebne będą cztery duże jajka, mąka pszenna najwyższej jakości, mleko o dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Delikatnie oddziel białka od żółtek. Ważne jest, aby ani kropla żółtka nie dostała się do białek, w przeciwnym razie będą słabo bite. Będziesz potrzebował 4 białek i 2 żółtek. Pozostałe żółtka można wykorzystać do przygotowania kremu lub użyć do przygotowania innego dania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do miski. Dodaj do niego 80 gramów cukru i proszku do pieczenia. Wymieszać. Ponieważ właściwości mąki mogą się różnić, może być potrzebna mniej więcej. Skoncentruj się na pożądanej kremowej konsystencji ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jak prawidłowo ubić białka? Jajka powinny być świeże i dobrze schłodzone (z lodówki). Naczynia do ubijania powinny być suche, beztłuszczowe. Ubij mikserem na niskich obrotach. Nie używaj aluminiowego pojemnika, ponieważ białka w nim zmienią kolor na zielony. Dodaj cukier w częściach, nie zatrzymując procesu ubijania. Gdy kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą, zwiększ prędkość i ubijaj do uzyskania gęstej, stabilnej piany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnym pojemniku ubij żółtka rafinowanym olejem roślinnym, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ciepłe mleko do żółtek(do 40 stopni). Ubij mikserem, aby na powierzchni pojawiły się bąbelki. Mleko można zastąpić wodą (przefiltrowaną).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj silikonową szpatułką, aż będzie gładka. Wymieszać. Ciasto jest gładkie, bez grudek, kremowe, o średniej gęstości, z łopatki lub łyżki powinno spływać szeroką taśmą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz dodaj ubite białka. Wymieszaj ciasto. Mieszaj ostrożnie w jednym kierunku od góry do dołu, aby białka nie opadły.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj Okrągły kształt żaroodporny (najlepiej dzielony) pergaminem naoliwionym papierem. Nie musisz niczego smarować. Wlać ciasto. Weź formę o małej średnicy (18-20 cm), od tego będzie zależeć wysokość herbatnika. Im mniejszy rozmiar formy,tym wyższe ciasto. Wcześniej (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec biszkopt przez około 25-30 minut. Piekarniki pieczą się inaczej, więc czas i temperatura pieczenia mogą się różnić od wskazanych. Weź pod uwagę specyfikę swojej techniki. Ważne jest, aby nie otwierać drzwi piekarnika przez pierwsze 15 minut, aby biszkopt się nie opalił. Jak sprawdzić gotowość do pieczenia? Naciśnij go lekko palcem u góry, gotowy biszkopt będzie sprężysty. Przebij również ciasto drewnianym szpikulcem, jeśli wyszedł suchy, jest gotowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij biszkopt w formie z piekarnika. Pozwól mu całkowicie ostygnąć. Przesuń nóż wzdłuż krawędzi formy, wyjmij i przenieś wypieki na talerz, nie zapominając o usunięciu pergaminu. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Podawaj z herbatą. Smacznego!

dzięki olejowi roślinnemu i mleku w kompozycji biszkopt jest wilgotny, miękki i delikatny. Jest pyszny nawet bez impregnacji.

biszkopt można pokroić na 2-3 ciasta i posmarować kwaśną śmietaną, kremem lub innym kremem.

schłodzony biszkopt można owinąć folią spożywczą i pozostawić na noc w lodówce. Następnego dnia stanie się bardziej sprężysty i mniej się rozpadnie.

również biszkopt zawinięty w folię spożywczą można zamrozić. Okres przechowywania wynosi 3-4 miesiące w temperaturze -18 stopni. Rozmraża się na dolnej półce lodówki.

przygotuj się na to , że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się w rezultacie okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy