skład / składniki
metoda gotowania
do ciast:
1. Ubij jajka z cukrem w pianę;
2. Dodaj śmietanę, mleko skondensowane, czekoladę rozpuszczoną w łaźni wodnej i kakao. Jeszcze raz ubij.
3. Mąkę, wanilinę i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać. Dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką (nie mikserem).
4. Piec 2 ciasta w 180 stopniach przez 20 minut. Gotowość każdego ciasta do sprawdzenia zapałką.
do kremu:
1.Utrzeć żółtka z cukrem i mąką. Mieszanina okaże się grudkowata, a nie płynna.
2.Zagotuj mleko w rondlu o grubych ściankach.
3.Wlej połowę gorącego mleka do mieszanki jajecznej i szybko ubij, aby nie było grudek.
4.Połącz mieszaninę mleczno-jajeczną z pozostałym mlekiem, dodaj czekoladę i kontynuuj podgrzewanie na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy mieszanina zacznie gęstnieć-dodaj kakao, kontynuuj mieszanie do wymaganej gęstości kremu.
podziel każde ciasto na pół i posmaruj kremem.
" czekoladowa opowieść " jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal / 100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g