ciasto Chata klasztorna ze skondensowanym mlekiem

nie do opisania pyszne ciasto! Spróbuj koniecznie! & quot; Chata klasztorna & quot; - ciasto znane, smaczne i kochane. Wymyślono wiele odmian z nadzieniem, a także z rodzajem ciasta: jest Francuskie, miękkie i kruche. Uważam ten przepis za najbardziej udany. & quot;kłody & quot; okazują się cienkie - to nie ciasto daje więcej smaku, ale nadzienie i krem. Radzę wszystkim!
AnnageAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 30 % 17 g
węglowodany 61 % 35 g
309 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 15 h 30 min

na początek rozmrażamy wiśnie, pozwalamy spuścić nadmiar soku, a do tego kładziemy jagody na sicie. Zostawiamy na chwilę.

przygotuj ciasto. W głębokiej misce zmiel zmiękczoną margarynę z cukrem, dodaj śmietanę, mąkę i sodę, wanilinę, sól, zagniataj. Ciasto jest ciasne, strome. Wysyłamy go do lodówki na godzinę.

wyjmujemy ciasto, dzielimy je na 3 części, a następnie każdą część na kolejne 6 części. W końcu powinniśmy dostać 18 kłód. Każdą część rozwałkowujemy w prostokąt o wymiarach około 30 na 7 cm (ciasto należy rozwałkować bardzo cienko - 2-3 mm).

wymieszaj wiśnie z cukrem, rozłóż na prostokątach, ściśnij krawędzie i umieść (nie ciasno do siebie) półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem.

piec w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut, aż kłody się zrumienią.

włóż masło do miski, dodaj mleko skondensowane,mieszaj, aż będzie gładkie.

zbieranie ciasta:
- rozłóż pierwszą warstwę (powinna składać się z 6 kłód), posmaruj kremem;
- w ten sposób montujemy całą konstrukcję w kształcie piramidy (druga warstwa to 5 kłód, trzecia warstwa to 4, a więc do góry z 1 kłodą).

to ciasto wymaga długotrwałego namaczania, dlatego należy je przechowywać w lodówce przez całą noc.

pyszna "Chata klasztorna" jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy