skład / składniki
metoda gotowania
na początek rozmrażamy wiśnie, pozwalamy spuścić nadmiar soku, a do tego kładziemy jagody na sicie. Zostawiamy na chwilę.
przygotuj ciasto. W głębokiej misce zmiel zmiękczoną margarynę z cukrem, dodaj śmietanę, mąkę i sodę, wanilinę, sól, zagniataj. Ciasto jest ciasne, strome. Wysyłamy go do lodówki na godzinę.
wyjmujemy ciasto, dzielimy je na 3 części, a następnie każdą część na kolejne 6 części. W końcu powinniśmy dostać 18 kłód. Każdą część rozwałkowujemy w prostokąt o wymiarach około 30 na 7 cm (ciasto należy rozwałkować bardzo cienko - 2-3 mm).
wymieszaj wiśnie z cukrem, rozłóż na prostokątach, ściśnij krawędzie i umieść (nie ciasno do siebie) półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem.
piec w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut, aż kłody się zrumienią.
włóż masło do miski, dodaj mleko skondensowane,mieszaj, aż będzie gładkie.
zbieranie ciasta:
- rozłóż pierwszą warstwę (powinna składać się z 6 kłód), posmaruj kremem;
- w ten sposób montujemy całą konstrukcję w kształcie piramidy (druga warstwa to 5 kłód, trzecia warstwa to 4, a więc do góry z 1 kłodą).
to ciasto wymaga długotrwałego namaczania, dlatego należy je przechowywać w lodówce przez całą noc.
pyszna "Chata klasztorna" jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g