karaś w śmietanie w folii

lubisz ryby? Przygotuj Karaś według tego przepisu! Karasi w sosie cebulowo-śmietanowym-jest pyszne! Mówię to bez przesady. Ryba pieczona w folii jest aromatyczna, delikatna i soczysta. Proszę się, przepis jest bardzo prosty.
NicaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 14 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 5 % 1 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przygotuj sos:
- cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę;
- w misce wymieszaj śmietanę z cebulą, dodaj sól i przyprawy;
- wymieszaj.

przygotujmy karasie:
- oczyść łuski, usuń płetwy, skrzela i wnętrzności;
- spłucz pod bieżącą wodą, pozostaw do wyschnięcia.

wyłóż blachę do pieczenia folią. Posmaruj rybę sosem cebulowo - kwaśnym (szczególnie obficie-górna strona), rozłóż na blasze do pieczenia. Przykryj folią (nie szczelnie, aby było miejsce), uszczelnij krawędzie, aby sos nie wyciekł po podgrzaniu.

piecz rybę w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez pół godziny.

podawaj gotowe karasie na stole, układając upieczony sos na wierzchu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Karaś gotowany - 102   kcal/100g
  • Karaś świeży - 87   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy