karaś w śmietanie w folii
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
przygotuj sos:
- cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę;
- w misce wymieszaj śmietanę z cebulą, dodaj sól i przyprawy;
- wymieszaj.
przygotujmy karasie:
- oczyść łuski, usuń płetwy, skrzela i wnętrzności;
- spłucz pod bieżącą wodą, pozostaw do wyschnięcia.
wyłóż blachę do pieczenia folią. Posmaruj rybę sosem cebulowo - kwaśnym (szczególnie obficie-górna strona), rozłóż na blasze do pieczenia. Przykryj folią (nie szczelnie, aby było miejsce), uszczelnij krawędzie, aby sos nie wyciekł po podgrzaniu.
piecz rybę w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez pół godziny.
podawaj gotowe karasie na stole, układając upieczony sos na wierzchu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Karaś gotowany - 102 kcal/100g
- Karaś świeży - 87 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g