skład / składniki
metoda gotowania
1. Upiecz biszkopt według klasycznej receptury. Aby to zrobić, ubij osobno białka, osobno żółtka, z cukrem, oczywiście, dzieląc je na pół. Białka - do mocnych szczytów, żółtka-białe.
Mąkę przesiać razem z proszkiem kakaowym i proszkiem do pieczenia. Łączymy mąkę z żółtkami i częścią białek, delikatnie mieszamy. Wprowadzamy resztę białek, również delikatnie mieszamy. Wlej ciasto do formy (dzielonej), po uprzednim wyłożeniu DNA papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Gotowy biszkopt wyjmujemy z formy i pozostawiamy na 4-5 godzin.
2. Przechodzimy do kremu. Wlej mleko do rondla, zagotuj, dodaj cukier, gotuj, aż się rozpuści, mieszając. W osobnej misce ubij jajka trzepaczką i wlej je do gorącego mleka cienkim strumieniem(ciągle mieszając). Gotuj mieszaninę na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć, a następnie odstaw do ostygnięcia. Lekko podgrzej masło i ubij mikserem, stopniowo wlewając mieszankę jajeczno-mleczną.
3. Z herbatnika odcinamy cienką warstwę (około półtora centymetra grubości), z pozostałego herbatnika wybieramy miękisz i zwilżamy ściany likierem wiśniowym.
4. Krem dzielimy na dwie części, z których jedną mieszamy z miękiszem biszkoptowym i jagodami nasyconymi alkoholem przez 2-3 godziny. Wypełniamy skorupę herbatnika powstałą masą, zamykamy wcześniej wyciętym cienkim ciastem. Drugą część kremu używamy do pokrycia powierzchni ciasta i wysyłamy do lodówki.
5. Gdy ciasto ostygnie, przygotuj ganache. W gorącej śmietanie układamy kawałki czekolady, wkładamy do kąpieli wodnej i mieszając czekamy na całkowite rozpuszczenie czekolady.
6. Wyjmujemy ciasto z lodówki i podlewamy ganache (który zdążył ostygnąć do temperatury pokojowej), tworząc piękne smugi. Wysyłamy do lodówki na godzinę, a następnie wyjmujemy i dekorujemy według własnych upodobań i pragnień, na przykład świeżymi jagodami.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal / 100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal / 100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g