ciasto Pijana wiśnia kwaśna śmietana

niesamowicie pyszne ciasto czekoladowe z nutą alkoholu! Czy próbowałeś ciasta & quot; Pijana wiśnia & quot;, ale nigdy nie zrobiłeś tego sam? To przeoczenie! Pamiętaj, aby ugotować) i oferuję wielokrotnie sprawdzony przepis - na pewno sobie z tym poradzisz i uzyskasz wspaniały wynik!
enlikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 32 % 19 g
węglowodany 58 % 35 g
304 kcal
IG: 34 / 0 / 66

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h

1. Upiecz biszkopt według klasycznej receptury. Aby to zrobić, ubij osobno białka, osobno żółtka, z cukrem, oczywiście, dzieląc je na pół. Białka - do mocnych szczytów, żółtka-białe.

Mąkę przesiać razem z proszkiem kakaowym i proszkiem do pieczenia. Łączymy mąkę z żółtkami i częścią białek, delikatnie mieszamy. Wprowadzamy resztę białek, również delikatnie mieszamy. Wlej ciasto do formy (dzielonej), po uprzednim wyłożeniu DNA papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Gotowy biszkopt wyjmujemy z formy i pozostawiamy na 4-5 godzin.

2. Przechodzimy do kremu. Wlej mleko do rondla, zagotuj, dodaj cukier, gotuj, aż się rozpuści, mieszając. W osobnej misce ubij jajka trzepaczką i wlej je do gorącego mleka cienkim strumieniem(ciągle mieszając). Gotuj mieszaninę na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć, a następnie odstaw do ostygnięcia. Lekko podgrzej masło i ubij mikserem, stopniowo wlewając mieszankę jajeczno-mleczną.

3. Z herbatnika odcinamy cienką warstwę (około półtora centymetra grubości), z pozostałego herbatnika wybieramy miękisz i zwilżamy ściany likierem wiśniowym.

4. Krem dzielimy na dwie części, z których jedną mieszamy z miękiszem biszkoptowym i jagodami nasyconymi alkoholem przez 2-3 godziny. Wypełniamy skorupę herbatnika powstałą masą, zamykamy wcześniej wyciętym cienkim ciastem. Drugą część kremu używamy do pokrycia powierzchni ciasta i wysyłamy do lodówki.

5. Gdy ciasto ostygnie, przygotuj ganache. W gorącej śmietanie układamy kawałki czekolady, wkładamy do kąpieli wodnej i mieszając czekamy na całkowite rozpuszczenie czekolady.

6. Wyjmujemy ciasto z lodówki i podlewamy ganache (który zdążył ostygnąć do temperatury pokojowej), tworząc piękne smugi. Wysyłamy do lodówki na godzinę, a następnie wyjmujemy i dekorujemy według własnych upodobań i pragnień, na przykład świeżymi jagodami.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal / 100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal / 100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy