ciasto pijane wiśnie w powolnej kuchence

Przygotuj pyszne ciasto czekoladowe na filiżankę kawy! Tak, to do kawy-z nią Pijana wiśnia jest jeszcze smaczniejsza (ale moim zdaniem). Produkty wchodzące w skład ciasta są niedrogie i proste, przepis też wcale nie jest skomplikowany. Gotuj ze mną - wszystko się ułoży!
VyuskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 69 % 43 g
297 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

oczyszczamy wiśnie, wkładamy do miski, napełniamy koniakiem. Niech nalega.

Upieczmy biszkopt:
- w dwóch różnych pojemnikach rozbijamy jajka , w jednym-białka, w drugim-żółtka;
- wlej cukier do obu pojemników, dzieląc go na dwie części;
- białka ubijamy na mocne szczyty, żółtka ubijamy na biało;
- wymieszaj białka i żółtka (delikatnie);
- przesiać mąkę i kakao do masy, dodać sodę (ugasić octem), zagnieść drewnianą (lub silikonową) szpatułką ruchami od dołu do góry;
- nasmaruj miskę multicookera masłem, wlej do niej ciasto, wybierz tryb "pieczenia" i czas-60 minut (w modelach o dużej mocy wystarczy 45-50 minut). Gotowy biszkopt wyjmujemy za pomocą Sitka do pary, układamy na ruszcie, pozostawiamy do ostygnięcia.

po 2 godzinach przystępujemy do dalszego gotowania. Ubij dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem, aż będzie puszysta i zwiększy objętość 2 razy.

z herbatnika odcinamy górną warstwę (1,5 cm grubości), z resztą wyjmujemy wewnętrzną miękką część. Kruszymy go na kawałki i wysyłamy do śmietany, tam też wysyłamy "pijane" wiśnie, mieszamy. Wypełnij skorupkę herbatnika powstałą mieszaniną i zamknij wcześniej wyciętą cienką warstwę. Wysyłamy do lodówki.

a teraz zróbmy lukier. Ubij zmiękczone masło ze 100 gramami czekolady rozpuszczonej w kuchence mikrofalowej (lub w kąpieli wodnej). Ciasto pokrywamy powstałą gładką masą. Resztę czekolady zetrzyj na tarce i posyp ciasto. Wysyłamy do lodówki na co najmniej godzinę.

podawaj na stole, poczęstuj się z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy