skład / składniki
metoda gotowania
oczyszczamy wiśnie, wkładamy do miski, napełniamy koniakiem. Niech nalega.
Upieczmy biszkopt:
- w dwóch różnych pojemnikach rozbijamy jajka , w jednym-białka, w drugim-żółtka;
- wlej cukier do obu pojemników, dzieląc go na dwie części;
- białka ubijamy na mocne szczyty, żółtka ubijamy na biało;
- wymieszaj białka i żółtka (delikatnie);
- przesiać mąkę i kakao do masy, dodać sodę (ugasić octem), zagnieść drewnianą (lub silikonową) szpatułką ruchami od dołu do góry;
- nasmaruj miskę multicookera masłem, wlej do niej ciasto, wybierz tryb "pieczenia" i czas-60 minut (w modelach o dużej mocy wystarczy 45-50 minut). Gotowy biszkopt wyjmujemy za pomocą Sitka do pary, układamy na ruszcie, pozostawiamy do ostygnięcia.
po 2 godzinach przystępujemy do dalszego gotowania. Ubij dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem, aż będzie puszysta i zwiększy objętość 2 razy.
z herbatnika odcinamy górną warstwę (1,5 cm grubości), z resztą wyjmujemy wewnętrzną miękką część. Kruszymy go na kawałki i wysyłamy do śmietany, tam też wysyłamy "pijane" wiśnie, mieszamy. Wypełnij skorupkę herbatnika powstałą mieszaniną i zamknij wcześniej wyciętą cienką warstwę. Wysyłamy do lodówki.
a teraz zróbmy lukier. Ubij zmiękczone masło ze 100 gramami czekolady rozpuszczonej w kuchence mikrofalowej (lub w kąpieli wodnej). Ciasto pokrywamy powstałą gładką masą. Resztę czekolady zetrzyj na tarce i posyp ciasto. Wysyłamy do lodówki na co najmniej godzinę.
podawaj na stole, poczęstuj się z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g