skład / składniki
metoda gotowania
1. Warzywa myjemy, suszymy, obieramy marchewki, ziemniaki i dynię. Jeśli ziemniaki są młode, nie można ich obrać. Wytnij ogon z papryki, usuń nasiona.
2. Trzy marchewki na grubej tarce, włóż do miski podwójnego kotła. Na wierzchu kładziemy paprykę, pokrojoną na małe kawałki. Posyp solą (około połowy, ale skup się na własnym smaku), włóż również liście laurowe.
3. Ziemniaki i dynię kroimy w kostkę, układamy na pozostałych warzywach. Posyp mieszanką ziół i przypraw.
4. Kukurydzę kroimy w grube pierścienie, pięknie wkładamy do miski.
5. Następna warstwa to pieczarki-kroimy je w talerze. Ponownie posyp solą, przyprawami i ziołami.
6. Włączamy parowiec na 35 minut. W tym czasie kroimy szparagi, obieramy zielony groszek.
7. Groszek i szparagi wkładamy do podwójnego kotła i włączamy na kolejne 7 minut.
8. Gotowe warzywa układamy w pięknych porcjach, polewamy oliwą z oliwek.
smacznego i dobrego zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Szparagi zielone - 25 kcal/100g