ziemniaki dynia kukurydza grzyby w podwójnym bojlerze

pożywne danie wegetariańskie. Dobre dla zdrowia i sylwetki! Uwielbiam potrawy gotowane na parze. Jest bardzo smaczny i bardzo zdrowy! Przyzwyczaiłem do nich całą rodzinę, przynajmniej od czasu do czasu. A dla tych, którzy jedzą mięso i ryby, będzie doskonałym dodatkiem - lekkim i witaminowym.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 63 % 10 g
88 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

1. Warzywa myjemy, suszymy, obieramy marchewki, ziemniaki i dynię. Jeśli ziemniaki są młode, nie można ich obrać. Wytnij ogon z papryki, usuń nasiona.
2. Trzy marchewki na grubej tarce, włóż do miski podwójnego kotła. Na wierzchu kładziemy paprykę, pokrojoną na małe kawałki. Posyp solą (około połowy, ale skup się na własnym smaku), włóż również liście laurowe.
3. Ziemniaki i dynię kroimy w kostkę, układamy na pozostałych warzywach. Posyp mieszanką ziół i przypraw.
4. Kukurydzę kroimy w grube pierścienie, pięknie wkładamy do miski.
5. Następna warstwa to pieczarki-kroimy je w talerze. Ponownie posyp solą, przyprawami i ziołami.
6. Włączamy parowiec na 35 minut. W tym czasie kroimy szparagi, obieramy zielony groszek.
7. Groszek i szparagi wkładamy do podwójnego kotła i włączamy na kolejne 7 minut.
8. Gotowe warzywa układamy w pięknych porcjach, polewamy oliwą z oliwek.

smacznego i dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Szparagi zielone - 25   kcal/100g

Podobne przepisy