skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Lepiej jest brać warzywa Młode, nie duże, aby gotowały się szybciej i smakowały lepiej. Z przypraw wziąłem mieszankę ziół prowansalskich.
Krok 2:
Warzywa dobrze myjemy, suszymy i kroimy: cukinię i bakłażany w krążki, cebulę w plasterki, marchewkę w plasterki. Pomidory zostawiamy w całości.
Krok 3:
Do naszych pokrojonych warzyw dodajemy olej, sól i przyprawy. Delikatnie wymieszaj.
Krok 4:
Wyłóż formę z grilla powietrznego folią. Układamy warzywa. Staraj się, aby nie leżały zbyt grubą warstwą, w przeciwnym razie nie upieczą się dobrze.
Krok 5:
Pieczemy w grillu powietrznym w temperaturze 230 stopni. Piekłam około pół godziny. W połowie czasu grill otworzył i wymieszał warzywa szpatułką. Okazały się trochę al dente, trochę twarde, lubię takie bardziej. Jeśli chcesz miękkie, gotuj dłużej, 40-45 minut. Uważaj na łuk, może się najpierw spalić.
możesz upiec nie tylko mieszanki warzyw,ale także użyć jednego produktu. Tak upieczona papryka okazuje się bardzo smaczna. Ziemniaki będą miały cudowną złotą skórkę. Ale radzę gotować przed pieczeniem, nie długo, 7 minut, wtedy będzie miękki w środku.
warzywa można również upiec na specjalnym ruszcie dołączonym do grilla powietrznego. Posmaruj go olejem roślinnym i włóż warzywa, ale tutaj radzę pokroić je na duże kawałki, aby nie zawiodły. Następnie na warzywach będziesz miał ciemne" charakterystyczne " paski, jak z patelni grillowej.
do warzyw pieczonych w grillu powietrznym jako samodzielne danie radzę zrobić jakiś SOS. Jogurt jest świetny, są lekkie i niskokaloryczne.
gotowe warzywa posyp posiekanymi świeżymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g