kotlety w grillu powietrznym

kotlety gotowane z grillem powietrznym są delikatne. Delikatne i smaczne kotlety!
KiraMirAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 15 g
tłuszcze 44 % 17 g
węglowodany 18 % 7 g
236 kcal
IG: 43 / 29 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

jak zrobić kotlety w grillu powietrznym?

mięso mielone na kotlety można przygotować w dowolny dostępny sposób: zmielić w blenderze, przekręcić mięso przez mechaniczną maszynkę do mięsa lub zmielić na robocie elektrycznym. Dokładnie wymieszaj mięso mielone, dodaj chleb, jajko, płatki zbożowe, sól, pieprz. Uformowane kotlety obtocz w bułce tartej lub mące. Umieść na górnym ruszcie grilla powietrznego i gotuj w temperaturze 250 stopni przez 20 minut. Następnie odwróć i gotuj przez kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy