skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić kotlety w grillu powietrznym?
mięso mielone na kotlety można przygotować w dowolny dostępny sposób: zmielić w blenderze, przekręcić mięso przez mechaniczną maszynkę do mięsa lub zmielić na robocie elektrycznym. Dokładnie wymieszaj mięso mielone, dodaj chleb, jajko, płatki zbożowe, sól, pieprz. Uformowane kotlety obtocz w bułce tartej lub mące. Umieść na górnym ruszcie grilla powietrznego i gotuj w temperaturze 250 stopni przez 20 minut. Następnie odwróć i gotuj przez kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g