ciasto wielkanocne w powolnej kuchence

ciasto okaże się bujne i wysokie, wystarczy dla dużej rodziny. Od dawna w Rosji ciasta wielkanocne były pieczone wyłącznie same, a następnie oświetlane w kościele. Teraz oczywiście możesz kupić w sklepie, ale coraz więcej gospodyń domowych zaczyna próbować piec je w domu, smak jest zupełnie inny. Wielu już opanowało tę naukę i próbuje tylko różnych przepisów, wybierając swój smak. Zmień trochę składniki, ciasto lub.. Chcę zasugerować, aby spróbować zmienić metodę pieczenia. Przepis dotyczy multicookera Redmond, w którym można również umieścić ciasto do wyrośnięcia. Ciasto będzie doskonałe !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 15 % 10 g
węglowodany 74 % 48 g
321 kcal
IG: 2 / 13 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Jak zawsze w przypadku ciasta wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę lepiej przesiać dwukrotnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rodzynki moczyć w gorącej wodzie przez 8 minut, następnie spłukać ciepłą wodą w durszlaku i dobrze osuszyć na ręczniku. Posortuj, usuń ogony. Suche rodzynki i posiekane kandyzowane owoce przełożyć do suchego durszlaka, posypać mąką i wymieszać. Nadmiar mąki strząsnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowanie ciasta. Rozgrzej krem do t 35&039;, palec nie jest gorący. Wlej drożdże do przestronnej miski, wymieszaj z 1 łyżką.cukier. Kontynuując mieszanie, stopniowo wlewaj całą śmietanę, a następnie w porcjach wprowadź 4 łyżki. L. z groszkiem mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj trzepaczką do uzyskania gładkości, przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw na 30-40 minut w ciepłym miejscu bez przeciągów. Gotowe ciasto powstanie z bujną, bąbelkową czapką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowanie ciasta. Rozbij jajka w mniejszym pojemniku. Dodaj szczyptę soli do cukru, wymieszaj wanilinę. Następnie mieszając jajka trzepaczką, dodaj cukier, a następnie stopione i schłodzone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw w cieple / na stole/.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 30-40 minutach dodaj mieszaninę jajek i masła do gotowego ciasta, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj przesianą mąkę w częściach. Kiedy trudno będzie przeszkadzać trzepaczką, weź drewnianą łyżkę lub szpatułkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mąkę, aż będzie można wymieszać ciasto łyżką. Nie musisz ugniatać rękami, jest to gwarancja, że nie dodasz nadmiaru mąki /i może być potrzebna trochę więcej lub mniej/. I zostaw szczyptę dwóch mąki - będzie to wymagane później. Powinno być gęste i lepkie ciasto zebrane w grudkę wokół łyżki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj dno i ściany miski multicookera olejem roślinnym. Ciasto zaokrąglić i przełożyć do miski. Włącz & quot; Multipowar & quot;, Wybierz t 35&039;, czas ustawiony na 1,20-włącz & quot; Start & quot;, pozostaw ciasto do wyrośnięcia. / Nie ma potrzeby otwierania i zaglądania/.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po zakończeniu programu pojawi się sygnał - wtedy wyjmujemy ciasto, zwiększy się ono w ten sposób dwukrotnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto przełożyć na lekko posypany mąką stół, dodać kandyzowane owoce i rodzynki, wymieszać z ciastem. Dodaj 1 łyżkę. l brandy, ugniataj przez krótki czas, kilka minut/ tutaj będziesz potrzebować pozostawionej mąki z całkowitej objętości/.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tak delikatnie zaokrąglij Kolobok, zginając krawędzie ciasta, aby gotowe ciasto było równe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Spłucz miskę, osusz i ponownie nasmaruj. Przełóż do niego ciasto i ponownie odstaw na 35 minut, tryb & quot; Multipowar & quot;, t 35&039;

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto nadal wzrośnie o 1/2, ale nie musisz otwierać miski po sygnale.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wystarczy włączyć tryb & quot; pieczenie" na 1 godzinę i 40 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pod koniec programu ciasto będzie wyglądać tak - wierzch nie brązowieje, tak powinno być, ale jest upieczony i nadal będzie pokryty lukrem. Pozostanie włączony tryb & quot; ogrzewanie & quot;, pozostaw ciasto na kolejne 20 minut w multicookerze / lekko otwórz pokrywę, regulując nacisk pokrętłem/.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po 20 minutach wyjmujemy gotowe ciasto, obracając miskę na tacy do gotowania na parze. Przykryj ciasto ręcznikiem i ostudź. Przykryj wybranym lukrem tylko całkowicie schłodzonym. Pokryłem to ciasto polewą białkową: ubij 1 białko na pianę, najpierw na niskich obrotach, a następnie stopniowo zwiększaj. Kontynuując ubijanie, Dodaj części 3 łyżki. l przesiany cukier puder. Na koniec dodaj 1 łyżkę.sok z cytryny. Glazura szybko się układa, natychmiast pokrywa.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    To będzie ciasto w przekroju. Bogate, aromatyczne, lekkie ciasto. Miękisz jest gęsty, ale delikatny, nie kruszy się. Po raz pierwszy ugotowałem ten przepis i rodzina bardzo lubiła ciasto. Do smaku przypominał mi nawet Aleksandryjski, ten sam kremowy, ale gotuje się znacznie szybciej.

zdjęć jest dużo, niech cię to nie przeraża, w rzeczywistości ciasto jest przygotowywane po prostu. Nie ma zbyt wiele aktywnego gotowania-przygotuj ciasto, a następnie zagniataj ciasto. Przez resztę czasu będzie rosnąć i piec, będzie działać Multicooker, a Ty będziesz robić inne rzeczy. Przygotuj lukier i udekoruj, ogólnie rzecz biorąc, minuta.

najcięższe fizycznie będzie ugniatanie ciasta w misce łyżką, tutaj możesz przyciągnąć męską pomoc lub trochę poćwiczyć.

szczegółowy krok po kroku piszę dla początkujących gospodyń domowych lub dla tych, którzy właśnie stali się dumnym właścicielem multicookera. Powodzenia i Obyś okazał się równie smaczny ! Wesołej Wielkanocy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mieszanka kandyzowanych owoców - 216   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy