skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Jak zawsze w przypadku ciasta wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę lepiej przesiać dwukrotnie.
Krok 2:
Rodzynki moczyć w gorącej wodzie przez 8 minut, następnie spłukać ciepłą wodą w durszlaku i dobrze osuszyć na ręczniku. Posortuj, usuń ogony. Suche rodzynki i posiekane kandyzowane owoce przełożyć do suchego durszlaka, posypać mąką i wymieszać. Nadmiar mąki strząsnąć.
Krok 3:
Gotowanie ciasta. Rozgrzej krem do t 35&039;, palec nie jest gorący. Wlej drożdże do przestronnej miski, wymieszaj z 1 łyżką.cukier. Kontynuując mieszanie, stopniowo wlewaj całą śmietanę, a następnie w porcjach wprowadź 4 łyżki. L. z groszkiem mąki.
Krok 4:
Mieszaj trzepaczką do uzyskania gładkości, przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw na 30-40 minut w ciepłym miejscu bez przeciągów. Gotowe ciasto powstanie z bujną, bąbelkową czapką.
Krok 5:
Przygotowanie ciasta. Rozbij jajka w mniejszym pojemniku. Dodaj szczyptę soli do cukru, wymieszaj wanilinę. Następnie mieszając jajka trzepaczką, dodaj cukier, a następnie stopione i schłodzone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw w cieple / na stole/.
Krok 6:
Po 30-40 minutach dodaj mieszaninę jajek i masła do gotowego ciasta, wymieszaj.
Krok 7:
Następnie dodaj przesianą mąkę w częściach. Kiedy trudno będzie przeszkadzać trzepaczką, weź drewnianą łyżkę lub szpatułkę.
Krok 8:
Dodaj mąkę, aż będzie można wymieszać ciasto łyżką. Nie musisz ugniatać rękami, jest to gwarancja, że nie dodasz nadmiaru mąki /i może być potrzebna trochę więcej lub mniej/. I zostaw szczyptę dwóch mąki - będzie to wymagane później. Powinno być gęste i lepkie ciasto zebrane w grudkę wokół łyżki.
Krok 9:
Nasmaruj dno i ściany miski multicookera olejem roślinnym. Ciasto zaokrąglić i przełożyć do miski. Włącz & quot; Multipowar & quot;, Wybierz t 35&039;, czas ustawiony na 1,20-włącz & quot; Start & quot;, pozostaw ciasto do wyrośnięcia. / Nie ma potrzeby otwierania i zaglądania/.
Krok 10:
Po zakończeniu programu pojawi się sygnał - wtedy wyjmujemy ciasto, zwiększy się ono w ten sposób dwukrotnie.
Krok 11:
Ciasto przełożyć na lekko posypany mąką stół, dodać kandyzowane owoce i rodzynki, wymieszać z ciastem. Dodaj 1 łyżkę. l brandy, ugniataj przez krótki czas, kilka minut/ tutaj będziesz potrzebować pozostawionej mąki z całkowitej objętości/.
Krok 12:
Tak delikatnie zaokrąglij Kolobok, zginając krawędzie ciasta, aby gotowe ciasto było równe.
Krok 13:
Spłucz miskę, osusz i ponownie nasmaruj. Przełóż do niego ciasto i ponownie odstaw na 35 minut, tryb & quot; Multipowar & quot;, t 35&039;
Krok 14:
Ciasto nadal wzrośnie o 1/2, ale nie musisz otwierać miski po sygnale.
Krok 15:
Wystarczy włączyć tryb & quot; pieczenie" na 1 godzinę i 40 minut.
Krok 16:
Pod koniec programu ciasto będzie wyglądać tak - wierzch nie brązowieje, tak powinno być, ale jest upieczony i nadal będzie pokryty lukrem. Pozostanie włączony tryb & quot; ogrzewanie & quot;, pozostaw ciasto na kolejne 20 minut w multicookerze / lekko otwórz pokrywę, regulując nacisk pokrętłem/.
Krok 17:
Po 20 minutach wyjmujemy gotowe ciasto, obracając miskę na tacy do gotowania na parze. Przykryj ciasto ręcznikiem i ostudź. Przykryj wybranym lukrem tylko całkowicie schłodzonym. Pokryłem to ciasto polewą białkową: ubij 1 białko na pianę, najpierw na niskich obrotach, a następnie stopniowo zwiększaj. Kontynuując ubijanie, Dodaj części 3 łyżki. l przesiany cukier puder. Na koniec dodaj 1 łyżkę.sok z cytryny. Glazura szybko się układa, natychmiast pokrywa.
Krok 18:
To będzie ciasto w przekroju. Bogate, aromatyczne, lekkie ciasto. Miękisz jest gęsty, ale delikatny, nie kruszy się. Po raz pierwszy ugotowałem ten przepis i rodzina bardzo lubiła ciasto. Do smaku przypominał mi nawet Aleksandryjski, ten sam kremowy, ale gotuje się znacznie szybciej.
zdjęć jest dużo, niech cię to nie przeraża, w rzeczywistości ciasto jest przygotowywane po prostu. Nie ma zbyt wiele aktywnego gotowania-przygotuj ciasto, a następnie zagniataj ciasto. Przez resztę czasu będzie rosnąć i piec, będzie działać Multicooker, a Ty będziesz robić inne rzeczy. Przygotuj lukier i udekoruj, ogólnie rzecz biorąc, minuta.
najcięższe fizycznie będzie ugniatanie ciasta w misce łyżką, tutaj możesz przyciągnąć męską pomoc lub trochę poćwiczyć.
szczegółowy krok po kroku piszę dla początkujących gospodyń domowych lub dla tych, którzy właśnie stali się dumnym właścicielem multicookera. Powodzenia i Obyś okazał się równie smaczny ! Wesołej Wielkanocy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mieszanka kandyzowanych owoców - 216 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g