skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować owsiankę pszenną na mleku w powolnej kuchence? Odmierz odpowiednią ilość płatków pszennych, wlej do miski i zalej wodą przez 5 minut.
Krok 2:
Opłucz grys pod bieżącą wodą, aż będzie całkowicie przezroczysty w kilku wodach. Bardzo ważne jest prawidłowe, prawidłowe i dokładne przygotowanie zbóż, ponieważ nawet niewielka ilość ściółki może zepsuć smak gotowego dania i sprawić, że będzie nieprzyjemny w smaku i lepki. Również podczas mycia zbóż spróbuj zmyć wszystkie małe śmieci, które wypłyną na powierzchnię. Kiedy upewnisz się, że Grys jest idealnie czysty, spuść całą wodę.
Krok 3:
Wlej umyte płatki do miski wolnowaru, równomiernie rozprowadzając je na dnie. W tym przepisie użyłam wolnowaru o mocy 700W. na wierzch wsyp sól i cukier. Przy określonej ilości cukru w wielkości jednej łyżki stołowej słodka owsianka wyjdzie umiarkowanie, jeśli lubisz słodsze, dodaj cukier do swoich upodobań.
Krok 4:
Na wierzch kaszy wlej mleko. Lepiej jest wziąć mleko pasteryzowane o zawartości tłuszczu 2,5%. W niektórych przypadkach, jeśli mleko jest domowe i mocno tłuste, można je rozcieńczyć wodą. W rezultacie powinniśmy uzyskać stosunek zbóż do mleka 1: 5. Na przykład jeden multistakan płatków pszennych i 5 multistakanów mleka. Lub zgodnie z przepisem: 0,5 dużej szklanki płatków zbożowych i 2,5 dokładnie tej samej szklanki mleka. Wyjdzie owsianka o średniej gęstości.
Krok 5:
Włącz powolną kuchenkę na tryb "owsianka mleczna" przez 50 minut. Mam domyślnie 25 minut, więc czas zwiększyłem dokładnie dwukrotnie. Jeśli nie masz takiego trybu, aktywuj tryb "owsianka" lub "kasza gryczana" w tym samym czasie. Zamknij pokrywę i poczekaj na sygnał zakończenia procesu. Po wyłączeniu multicookera otwórz pokrywkę i dodaj kawałek masła do gotowej owsianki - możesz dodać go bezpośrednio do porcji podczas serwowania.
owsianka mleczna to wspaniałe i pożywne śniadanie, podwieczorek lub kolacja. Polecam wszystkim gotować!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twarda Czerwona pszenica jara (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g