owsianka pszenna na mleku w powolnej kuchence

smaczna, sycąca i zdrowa owsianka bez kłopotów. Przepis na to danie jest bardzo prosty, ponieważ Multicooker zrobi wszystko za Ciebie - niezbędny pomocnik w kuchni. Wystarczy wlać płatki zbożowe, wlać mleko i ustawić żądany tryb. Możesz gotować przynajmniej codziennie!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 30 % 9 g
węglowodany 53 % 16 g
163 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować owsiankę pszenną na mleku w powolnej kuchence? Odmierz odpowiednią ilość płatków pszennych, wlej do miski i zalej wodą przez 5 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz grys pod bieżącą wodą, aż będzie całkowicie przezroczysty w kilku wodach. Bardzo ważne jest prawidłowe, prawidłowe i dokładne przygotowanie zbóż, ponieważ nawet niewielka ilość ściółki może zepsuć smak gotowego dania i sprawić, że będzie nieprzyjemny w smaku i lepki. Również podczas mycia zbóż spróbuj zmyć wszystkie małe śmieci, które wypłyną na powierzchnię. Kiedy upewnisz się, że Grys jest idealnie czysty, spuść całą wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej umyte płatki do miski wolnowaru, równomiernie rozprowadzając je na dnie. W tym przepisie użyłam wolnowaru o mocy 700W. na wierzch wsyp sól i cukier. Przy określonej ilości cukru w wielkości jednej łyżki stołowej słodka owsianka wyjdzie umiarkowanie, jeśli lubisz słodsze, dodaj cukier do swoich upodobań.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na wierzch kaszy wlej mleko. Lepiej jest wziąć mleko pasteryzowane o zawartości tłuszczu 2,5%. W niektórych przypadkach, jeśli mleko jest domowe i mocno tłuste, można je rozcieńczyć wodą. W rezultacie powinniśmy uzyskać stosunek zbóż do mleka 1: 5. Na przykład jeden multistakan płatków pszennych i 5 multistakanów mleka. Lub zgodnie z przepisem: 0,5 dużej szklanki płatków zbożowych i 2,5 dokładnie tej samej szklanki mleka. Wyjdzie owsianka o średniej gęstości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włącz powolną kuchenkę na tryb "owsianka mleczna" przez 50 minut. Mam domyślnie 25 minut, więc czas zwiększyłem dokładnie dwukrotnie. Jeśli nie masz takiego trybu, aktywuj tryb "owsianka" lub "kasza gryczana" w tym samym czasie. Zamknij pokrywę i poczekaj na sygnał zakończenia procesu. Po wyłączeniu multicookera otwórz pokrywkę i dodaj kawałek masła do gotowej owsianki - możesz dodać go bezpośrednio do porcji podczas serwowania.

owsianka mleczna to wspaniałe i pożywne śniadanie, podwieczorek lub kolacja. Polecam wszystkim gotować!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twarda Czerwona pszenica jara (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy