skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kaszę jaglaną w mleku w powolnej kuchence? Przygotuj składniki. Najpierw wybierz odpowiednie proso. Kasza powinna być świeża, nie mieć sztucznego nienaturalnego jasnego żółtego koloru. Lepiej kupić mielone proso. Jeśli masz pod ręką zwykłe nieszlifowane proso, możesz również ugotować z niego pyszną owsiankę, wystarczy dokładnie przygotować ją do gotowania.
Krok 2:
Bardzo dobrze umyj takie proso, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż stanie się przezroczysta. Następnie napełnij go czystą zimną wodą i pozostaw na dwie godziny. Jeśli czas nie pozwala na moczenie płatków przez tak długi czas, zalej je wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut. Następnie ponownie spłucz proso zimną wodą. Takie metody pomogą pozbyć się goryczy prosa. Jeśli kasza jaglana jest szlifowana, wystarczy spłukać ją zimną, a następnie kilka razy gorącą wodą.
Krok 3:
Włóż umyte proso do miski wolnowaru. Dodaj cukier i sól. Jeśli chcesz ugotować słodką owsiankę, zwiększ ilość cukru.
Krok 4:
Wlej mleko. Wybierz zawartość tłuszczu w mleku samodzielnie,w zależności od tego, ile kalorii chcesz uzyskać. Im pełniejsze mleko, tym bardziej pożywna będzie owsianka. Dodając mleko, przestrzegaj proporcji zbóż i płynu do przygotowania płynnej owsianki. Weź cztery części mleka na jedną część płatków.
Krok 5:
Aby zapobiec wydostawaniu się mleka przez zawór pokrywy multicookera podczas gotowania, krawędź miski multicookera można nasmarować kawałkiem masła. Włącz odpowiedni program do robienia owsianki mlecznej na powolnej kuchence. Jeśli ma opcję wyboru czasu, ustaw 20 minut. Po sygnale pozostaw owsiankę pod pokrywką w trybie "podgrzewania" na 20-30 minut.
Krok 6:
Podawaj owsiankę na stole, dodając do niej masło. Możesz również dodać świeże jagody, dżem lub dżem do smaku. Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g