kasza jaglana na mleku w powolnej kuchence

proste, smaczne i zdrowe, na śniadanie dla całej rodziny! Kasza jaglana na mleku w powolnej kuchence to szybkie i łatwe danie, gotowanie takiej owsianki nie spowoduje niepotrzebnych problemów i kłopotów. Przestrzeganie niektórych zasad i sztuczek uratuje kaszę przed goryczą, z powodu której niektóre gospodynie domowe nie lubią prosa.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 68 % 19 g
134 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kaszę jaglaną w mleku w powolnej kuchence? Przygotuj składniki. Najpierw wybierz odpowiednie proso. Kasza powinna być świeża, nie mieć sztucznego nienaturalnego jasnego żółtego koloru. Lepiej kupić mielone proso. Jeśli masz pod ręką zwykłe nieszlifowane proso, możesz również ugotować z niego pyszną owsiankę, wystarczy dokładnie przygotować ją do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bardzo dobrze umyj takie proso, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż stanie się przezroczysta. Następnie napełnij go czystą zimną wodą i pozostaw na dwie godziny. Jeśli czas nie pozwala na moczenie płatków przez tak długi czas, zalej je wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut. Następnie ponownie spłucz proso zimną wodą. Takie metody pomogą pozbyć się goryczy prosa. Jeśli kasza jaglana jest szlifowana, wystarczy spłukać ją zimną, a następnie kilka razy gorącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż umyte proso do miski wolnowaru. Dodaj cukier i sól. Jeśli chcesz ugotować słodką owsiankę, zwiększ ilość cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko. Wybierz zawartość tłuszczu w mleku samodzielnie,w zależności od tego, ile kalorii chcesz uzyskać. Im pełniejsze mleko, tym bardziej pożywna będzie owsianka. Dodając mleko, przestrzegaj proporcji zbóż i płynu do przygotowania płynnej owsianki. Weź cztery części mleka na jedną część płatków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby zapobiec wydostawaniu się mleka przez zawór pokrywy multicookera podczas gotowania, krawędź miski multicookera można nasmarować kawałkiem masła. Włącz odpowiedni program do robienia owsianki mlecznej na powolnej kuchence. Jeśli ma opcję wyboru czasu, ustaw 20 minut. Po sygnale pozostaw owsiankę pod pokrywką w trybie "podgrzewania" na 20-30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj owsiankę na stole, dodając do niej masło. Możesz również dodać świeże jagody, dżem lub dżem do smaku. Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy