twaróg Wielkanocny w powolnej kuchence

piękne danie wielkanocne rozjaśni posiłek po poście! Delikatny, słodki, pachnący-prawdziwa pociecha na wakacje! Wielkanoc twarogowa przygotowuje się na święto Zmartwychwstania Chrystusa. Ale smaczne i zdrowe, doskonale ozdobi każde inne święto. Tak, Wielkanoc twarogowa polega na gotowaniu bez pieczenia i ma zupełnie inny kształt. Ale ta opcja atrybutów Wielkanocnych również ma prawo być i nie mniej zachwyci Ciebie i Twoich bliskich!
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 22 % 12 g
węglowodany 59 % 32 g
264 kcal
IG: 6 / 25 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przetrzyj szczególnie ziarnisty i suchy twaróg przez sito lub w inny sposób. Jeśli nie jest ziarnisty, możesz go rozgnieść widelcem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodając trochę cukru, zmiel te dwa składniki. W tym momencie twaróg nabierze jeszcze bardziej miękkiej struktury.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj tutaj jajka i wymieszaj z uzyskaną masą w wygodny sposób. Aż do trzepaczki lub miksera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij rodzynki do miski z ciastem. Można go po prostu umyć i wysuszyć lub wcześniej namoczyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli masz orzechy włoskie, posiekaj je nie grubo i usmaż na patelni. Miałem już gotowe, zmiażdżone migdały. Dodałam go do rodzynek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystko i wyślij semolinę do powstałej masy. Ponownie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kolejnym składnikiem jest skrobia. To dzięki niemu Wielkanoc twaróg zachowa swój kształt.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz ostatnim akcentem jest sól do smaku ciasta i po posmarowaniu miski masłem wlej do niej ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostaje nam ustawić tryb "pieczenia" i czekać godzinę. Gotową Wielkanoc nie wyjmujemy od razu, przynajmniej po 15 minutach. A po wyjęciu udekoruj według własnego gustu. Może to być lukier i płatki kokosowe, cukier puder, Dekoracje wielkanocne, orzechy itp.

i więcej porad

zamiast rodzynek możesz na przykład dodać suszone morele lub inne suszone owoce i jagody, siekając je.

Możesz również wziąć dowolne orzechy, najważniejsze jest to, że są smaczne i smażone.

masz możliwość urozmaicenia i przypraw - od wanilii po mielony cynamon itp.

Uwaga: Jeśli Multicooker piecze tak, że produkty się palą, połóż pergamin na dnie.

nie zapomnij trzymać Wielkanocy dłużej w misce, wyłączając powolną kuchenkę po sygnale - w ten sposób łatwiej będzie ją wyjąć.

jeśli Wielkanoc jest trudna do usunięcia, podważ ją wzdłuż boków miski szpatułką.

być może po nasmarowaniu będziesz musiał posypać miskę bułką tartą - to gwarancja, że Wielkanoc nie przyklei się do dna i ścian multi.

taką Wielkanoc można również przygotować w pojemniku, w którym gotujesz na parze – przykryj kilkoma warstwami gazy i wlej masę, ustawiając tryb "na parze". Aby Wielkanoc miała świąteczny wygląd, przygotuj lukier i posmaruj go wszystkim.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal / 100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy