skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Gotowanie jest znacznie wygodniejsze, gdy wszystko jest pod ręką.
Krok 2:
Do mięsa mielonego dodaj sól i pieprz do smaku oraz drobno posiekaną zieloną cebulę. Wymieszać.
Krok 3:
Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce, przełóż czosnek do tej samej miski przez specjalną prasę.
Krok 4:
Dodaj jajka, sól i pieprz do ziemniaków.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj masę ziemniaczaną, dodając mąkę.
Krok 6:
Posmaruj miskę wolnowaru olejem i włóż dwie trzecie masy ziemniaczanej do miski. Rozłóż go równomiernie na dnie miski.
Krok 7:
Posyp mieloną cebulą i przyprawami.
Krok 8:
Połóż resztę ziemniaków na mięsie i wygładź powierzchnię.
Krok 9:
Umieść program do pieczenia na 1 godzinę. Następnie odwróć babkę i gotuj w tym samym programie przez kolejne 20 minut. Ostudź trochę i możesz podać.
Krok 10:
Kroimy i podajemy. Podawanie ma duży wpływ na apetyzm potrawy, więc uzupełnij danie świeżymi warzywami i jasnym kawałkiem ostrej (lub bułgarskiej) papryki.
<p>miłego!</p>
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal / 100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g