babka ziemniaczana w powolnej kuchence

Prosty i ekonomiczny, obfity i przytulny przepis-babka z mięsem! Babka ziemniaczana w powolnej kuchence spełnia sto (może trochę mniej) pragnień - zarówno karmi, jak i traktuje (jeśli ktoś przyjdzie z wizytą), i szybko się gotuje, a produkty są zwykle zwykłe i można je przekształcić w wegańskie, chude, wegetariańskie lub odwrotnie, dodaj swój ulubiony składnik... Więc gotujemy!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 56 % 14 g
121 kcal
IG: 87 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Gotowanie jest znacznie wygodniejsze, gdy wszystko jest pod ręką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do mięsa mielonego dodaj sól i pieprz do smaku oraz drobno posiekaną zieloną cebulę. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce, przełóż czosnek do tej samej miski przez specjalną prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajka, sól i pieprz do ziemniaków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj masę ziemniaczaną, dodając mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj miskę wolnowaru olejem i włóż dwie trzecie masy ziemniaczanej do miski. Rozłóż go równomiernie na dnie miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp mieloną cebulą i przyprawami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż resztę ziemniaków na mięsie i wygładź powierzchnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść program do pieczenia na 1 godzinę. Następnie odwróć babkę i gotuj w tym samym programie przez kolejne 20 minut. Ostudź trochę i możesz podać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kroimy i podajemy. Podawanie ma duży wpływ na apetyzm potrawy, więc uzupełnij danie świeżymi warzywami i jasnym kawałkiem ostrej (lub bułgarskiej) papryki.

<p>miłego!</p>

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal / 100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy