skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Wlej kefir do miski wolnowaru i włącz cudowny piekarnik na 80 stopni i 5 minut. Lub podgrzej kefir na kuchence, aż będzie gorący, ale nie gotuj.
Krok 2:
Do miski na ciasto wsyp sól i rozbij jajko. Wymieszać. Dodaj cukier i ponownie wymieszaj.
Krok 3:
Wlej cienki strumień kefiru do mieszanki jajecznej. Ciągle mieszaj mieszaninę, aby uniknąć ugotowania jajka.
Krok 4:
Dodaj sodę i ocet do mieszanki.
Krok 5:
Lekko wymieszaj, mieszanina lekko się pieni, to dobrze.
Krok 6:
Partiami dodaj przesianą mąkę i zacznij wyrabiać ciasto.
Krok 7:
Ciasto ma średnią gęstość.
Krok 8:
Pozostaw ciasto na 10-15 minut.
Krok 9:
Włącz powolną kuchenkę w tryb smażenia i posmaruj miskę olejem.
Krok 10:
Gdy dno się rozgrzeje-połóż ciasto na łyżce i smaż przez 2-3 minuty.
Krok 11:
Gdy placki zostaną usmażone od dołu-odwróć i smaż przez kolejne 2 minuty, aż będą miękkie.
Krok 12:
Ułóż gotowe placki na talerzu i powtórz procedurę najpierw, aż ciasto się skończy.
miłego!
P. S. nadtlenek kefiru nadaje się do tego przepisu. Do ciasta można dodać mielony cynamon lub jagody, okazuje się pyszne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal / 100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g