skład / składniki
metoda gotowania
wlej wodę do miski multicookera (wystarczy 2-3 szklanki)i zainstaluj kosz (kratkę) podwójnego kotła.
gałązki kopru dokładnie spłukujemy dużą ilością zimnej bieżącej wody, sortujemy, usuwając pożółkłe lub suche części i oddzielamy świeże, młode liście. Grube, grube łodygi układamy na dnie kosza.
gotowanie ryb. Patroszymy tusze sandacza, myjemy, odcinamy głowę. Ryby myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w filety bez skóry i kości. Nie jest to takie trudne, przecinamy rybę wzdłuż grzbietu i formujemy na dwie połowy. Usuń skórę ostrymi ruchami ostrego noża, usuń kości. Wyciągamy grzbiet rękami, a mniejsze wygodniej jest wyjąć pęsetą.
Wybierz swoje ulubione przyprawy (oprócz standardowej soli i czarnego pieprzu możesz wziąć kminek, suszone zioła, gałkę muszkatołową lub natychmiast gotowy zbiór). Cytrynę lub pomarańczę myjemy i kroimy na pół, wyciskamy sok, jeśli to konieczne, filtrujemy, aby pozbyć się nasion. Podgrzana przez 5 sekund w kuchence mikrofalowej cytryna lepiej da sok. Jeśli nie jest to możliwe, przetocz cały owoc na stole, lekko naciskając ręką. Wymieszaj sok, wybrane przyprawy i marynuj kawałki filetów rybnych w mieszance.
przygotowane plastry sandacza wkładamy do koszyka multicookera. Szczelnie zamknij pokrywę i wybierz żądany program "na parze". Po aktywacji procesu pozostaje tylko 15 minut oczekiwania. Czas można wydłużyć w zależności od wielkości ryby.
Udekoruj delikatną soczystą rybę na parze gałązką koperku i podawaj z dowolnym dodatkiem do wyboru. Wszystko jest odpowiednie-świeże lub gotowane warzywa, wszelkie zboża, ziemniaki lub zaskoczyć swoją rodzinę złożoną przystawką składającą się z kilku składników. W każdej kombinacji smak i aromat pary ryb zachwyci wszystkich krewnych zebranych przy stole.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sandacz gotowany - 97 kcal/100g
- Sandacz - 89 kcal/100g
- Sandacz świeży - 84 kcal/100g
- Sandacz nadziewany - 144 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g