sandacz na parze w powolnej kuchence

ryba na parze-smaczna, prosta i zdrowa! Sandacz na parze w powolnej kuchence zostanie ugotowany w kwadrans praktycznie bez udziału gospodyni. Delikatna ryba, nasycona aromatem zieleni i przypraw, doprawiona sokiem z cytryny, zachowuje cały zestaw witamin i składników odżywczych, a także łączy się z każdym dodatkiem. Przygotuj pyszny obiad bez szkody dla sylwetki!
nastjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 90 % 18 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 5 % 1 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

wlej wodę do miski multicookera (wystarczy 2-3 szklanki)i zainstaluj kosz (kratkę) podwójnego kotła.

gałązki kopru dokładnie spłukujemy dużą ilością zimnej bieżącej wody, sortujemy, usuwając pożółkłe lub suche części i oddzielamy świeże, młode liście. Grube, grube łodygi układamy na dnie kosza.

gotowanie ryb. Patroszymy tusze sandacza, myjemy, odcinamy głowę. Ryby myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w filety bez skóry i kości. Nie jest to takie trudne, przecinamy rybę wzdłuż grzbietu i formujemy na dwie połowy. Usuń skórę ostrymi ruchami ostrego noża, usuń kości. Wyciągamy grzbiet rękami, a mniejsze wygodniej jest wyjąć pęsetą.

Wybierz swoje ulubione przyprawy (oprócz standardowej soli i czarnego pieprzu możesz wziąć kminek, suszone zioła, gałkę muszkatołową lub natychmiast gotowy zbiór). Cytrynę lub pomarańczę myjemy i kroimy na pół, wyciskamy sok, jeśli to konieczne, filtrujemy, aby pozbyć się nasion. Podgrzana przez 5 sekund w kuchence mikrofalowej cytryna lepiej da sok. Jeśli nie jest to możliwe, przetocz cały owoc na stole, lekko naciskając ręką. Wymieszaj sok, wybrane przyprawy i marynuj kawałki filetów rybnych w mieszance.

przygotowane plastry sandacza wkładamy do koszyka multicookera. Szczelnie zamknij pokrywę i wybierz żądany program "na parze". Po aktywacji procesu pozostaje tylko 15 minut oczekiwania. Czas można wydłużyć w zależności od wielkości ryby.

Udekoruj delikatną soczystą rybę na parze gałązką koperku i podawaj z dowolnym dodatkiem do wyboru. Wszystko jest odpowiednie-świeże lub gotowane warzywa, wszelkie zboża, ziemniaki lub zaskoczyć swoją rodzinę złożoną przystawką składającą się z kilku składników. W każdej kombinacji smak i aromat pary ryb zachwyci wszystkich krewnych zebranych przy stole.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g

Podobne przepisy