skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić klasyczny ratatouille w powolnej kuchence? Rozpocznij gotowanie od przygotowania warzyw: dokładnie je umyj, osusz ręcznikiem.
pokrój bakłażana w cienkie koła-około 3 mm grubości. Pokrój bakłażana solą, dobrze wymieszaj i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie opłucz kawałki bakłażana i wytrzyj do sucha.
w tym czasie zajmij się innymi warzywami. Pokrój paprykę i cebulę na małe kawałki. Usuń skórkę z dwóch pomidorów, najpierw zanurzając je w gorącej wodzie na kilka minut i drobno posiekaj.
rozgrzej powolną kuchenkę, włóż cebulę do gorącej oliwy z oliwek i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj posiekaną paprykę, smaż przez kilka minut i włóż pokrojone pomidory do wolnowaru. Dusić przez 15 minut w trybie "smażenia".
w tym czasie obierz cukinię i pokrój w cienkie plasterki jak bakłażan. Pokrój również pozostałe pomidory.
dodaj koncentrat pomidorowy do zawartości wolnowaru, dobrze wymieszaj. Włóż 0,5 łyżeczki do multicookera. sól, cukier, mieszanka pikantnych ziół, na przykład prowansalskich. Połowę sosu odstawić do osobnego pojemnika.
ułóż warzywa w kółko na pozostałym sosie, naprzemiennie w ten sposób: cukinia + bakłażan + pomidor. Na wierzch skropić oliwą z oliwek, dodać 1/2 odstawionego sosu, lekko posolić(0,5 łyżeczki). Ustaw tryb "gaszenia" na godzinę.
gotowy Ratatouille ostrożnie ułożyć na talerzach, doprawić zarezerwowanym sosem, posypać świeżymi ziołami i podawać.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g