budyń w powolnej kuchence

bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu budyń!
NikaForeverAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 65 % 11 g
89 kcal
IG: 73 / 9 / 18

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 400 g mleka do miski multicookera, dodaj cukier i cukier waniliowy

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włącz tryb pieczenia i zagotuj mieszaninę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj pozostałe mleko i skrobię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oddziel żółtka od białek i wymieszaj widelcem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj jajka i mleko ze skrobią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy mleko się zagotuje, wlej mieszaninę jajek cienkim strumieniem i ciągle mieszając doprowadzaj do wrzenia i gotuj przez minutę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Formy silikonowe należy spłukać zimną wodą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Budyń szybko układamy w foremkach i wysyłamy do lodówki, aby ostygł. Budyń doskonale trzyma swój kształt, można go łatwo wyjąć z formy, udekorować dżemem malinowym lub startą czekoladą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy