budyń w powolnej kuchence
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Wlej 400 g mleka do miski multicookera, dodaj cukier i cukier waniliowy
Krok 3:
Włącz tryb pieczenia i zagotuj mieszaninę.
Krok 4:
Wymieszaj pozostałe mleko i skrobię.
Krok 5:
Oddziel żółtka od białek i wymieszaj widelcem.
Krok 6:
Wymieszaj jajka i mleko ze skrobią.
Krok 7:
Gdy mleko się zagotuje, wlej mieszaninę jajek cienkim strumieniem i ciągle mieszając doprowadzaj do wrzenia i gotuj przez minutę.
Krok 8:
Formy silikonowe należy spłukać zimną wodą.
Krok 9:
Budyń szybko układamy w foremkach i wysyłamy do lodówki, aby ostygł. Budyń doskonale trzyma swój kształt, można go łatwo wyjąć z formy, udekorować dżemem malinowym lub startą czekoladą.
Krok 10:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g