dżem malinowy w powolnej kuchence

niezwykle zdrowy i pyszny dżem malinowy! Gotowanie dżemu malinowego w powolnej kuchence jest łatwe, a gotowy przysmak okazuje się smaczny, pachnący i prawie z całymi jagodami malinowymi.
WieruńczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 54 g
208 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min
Maliny delikatnie spłucz wodą i włóż do miski multicookera, dodaj wodę. Zamknij pokrywę i ustaw tryb "gaszenia" na 1 godzinę. Po 30 minutach, gdy jagody dobrze wypuściły sok, otwórz pokrywkę multicookera i dodaj cukier. Jego masa powinna być równa masie jagód. Bez mieszania zamknij pokrywę multicookera. Jagody z cukrem należy gotować w trybie "duszenia" do końca programu. Następnie przełącz powolną kuchenkę w tryb "dżem". W tym trybie maliny gotować nie dłużej niż 15 minut. W tym czasie cukier powinien się całkowicie stopić. Gdy dżem się zagotuje, otwórz pokrywkę multicookera i wlej go do wysterylizowanych słoików. W zależności od tego, gdzie ma być przechowywany dżem malinowy przygotowany w powolnej kuchence, słoiki można zwinąć blaszanymi pokrywkami lub zamknąć nylonowymi. Pod pokrywkami nylonowymi dżem należy przechowywać w lodówce na dolnej półce, a pod pokrywkami blaszanymi - w piwnicy lub spiżarni.
dżem malinowy najlepiej podawać z herbatą i oczywiście nie zapomnij odłożyć słoika na przeziębienie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy