dżem malinowy w powolnej kuchence
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
Maliny delikatnie spłucz wodą i włóż do miski multicookera, dodaj wodę. Zamknij pokrywę i ustaw tryb "gaszenia" na 1 godzinę. Po 30 minutach, gdy jagody dobrze wypuściły sok, otwórz pokrywkę multicookera i dodaj cukier. Jego masa powinna być równa masie jagód. Bez mieszania zamknij pokrywę multicookera. Jagody z cukrem należy gotować w trybie "duszenia" do końca programu. Następnie przełącz powolną kuchenkę w tryb "dżem". W tym trybie maliny gotować nie dłużej niż 15 minut. W tym czasie cukier powinien się całkowicie stopić. Gdy dżem się zagotuje, otwórz pokrywkę multicookera i wlej go do wysterylizowanych słoików. W zależności od tego, gdzie ma być przechowywany dżem malinowy przygotowany w powolnej kuchence, słoiki można zwinąć blaszanymi pokrywkami lub zamknąć nylonowymi. Pod pokrywkami nylonowymi dżem należy przechowywać w lodówce na dolnej półce, a pod pokrywkami blaszanymi - w piwnicy lub spiżarni.
dżem malinowy najlepiej podawać z herbatą i oczywiście nie zapomnij odłożyć słoika na przeziębienie.
dżem malinowy najlepiej podawać z herbatą i oczywiście nie zapomnij odłożyć słoika na przeziębienie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g