babeczka śmietana w powolnej kuchence duża

proste domowe wypieki na rodzinne przyjęcie herbaciane. Jeśli masz tłustą domową śmietanę w lodówce, nie spiesz się, aby ją wyrzucić! Możesz z niego upiec piękną babeczkę! Ten przepis jest wygodny, ponieważ do ciasta nie trzeba dodawać masła-tylko trochę warzyw. Jako nadzienie możesz użyć dowolnych suszonych owoców, orzechów, świeżych lub mrożonych jagód. A użycie multicookera uwolni gospodynię domową z gorącego piekarnika w letnim upale.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 30 % 17 g
węglowodany 58 % 33 g
312 kcal
IG: 3 / 9 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zestaw produktów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka solą, cukrem i wanilią. Następnie dodaj śmietanę i ponownie ubij.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wprowadzamy mąkę przesianą proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj rodzynki i posiekane orzechy, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na koniec wlej olej roślinny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj miskę multicookera olejem, wlej ciasto, ostrożnie wyrównaj szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włącz tryb pieczenia na godzinę. Po sygnale trzymamy go w cieple przez trzydzieści minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie przewróć babeczkę na talerz, ostudź i udekoruj według uznania. Miłego pieczenia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy