skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty.
Krok 2:
Myjemy kaszę gryczaną (jeden multistakan), wkładamy do miski multicookera, napełniamy multistakanem zimnej wody, dodajemy kilka szczypt soli.
Krok 3:
Zamknij pokrywę. Włącz tryb Multipowar, 100 stopni, przez 15-20 minut. Cała woda z gryki powinna wyparować. Usuwamy go do ostygnięcia.
Krok 4:
Mięso przewijamy w maszynce do mięsa wraz z cebulą i czosnkiem. Wymieszaj mięso mielone z kaszą gryczaną i jajkiem. Mięso mielone nie powinno być płynne.
Krok 5:
Wlej olej do miski multicookera, włącz tryb smażenia, 160 stopni. Tworzymy osiem podłużnych kotletów tego samego rozmiaru. Obtocz je w mące.
Krok 6:
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 7:
Połóż je na talerzu.
Krok 8:
Drugą cebulę posiekaj w cienkie ćwiartki i lekko usmaż na pozostałym oleju. Wlać sos pomidorowy (najlepiej domowy); dodaj, jeśli to konieczne, sól, cukier, przyprawy; doprowadzić do wrzenia.
Krok 9:
Włóż SOS gryczany, posyp posiekanymi ziołami, Przełącz Multicooker na tryb Duszenia.
Krok 10:
Gotuj bez otwierania pokrywek przez 30 minut. Następnie przełączamy Multicooker w tryb ogrzewania.
Krok 11:
Pozostaw na podgrzaniu na około półtorej godziny. Jeśli podasz od razu, będą suche. Smacznego!
mój mąż, wielki miłośnik gryki, bardzo lubi to danie i zawsze prosi o suplementy. Spróbuj i gotować!
do gotowania użyto multicookera Polaris 0517 AD o mocy 860 W.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g
- Kasza gryczana - 313 kcal/100g