kasza gryczana w sosie pomidorowym w powolnej kuchence

pyszne i zdrowe danie na obiad. Podoba się wszystkim! Grechaniki-pyszne, złote kotlety! Nawet wybredne dzieci jedzą je z przyjemnością, w których nie można wepchnąć kaszy gryczanej. Gotowanie w powolnej kuchence sprawia, że gryka jest bardzo delikatna i soczysta. A sąsiedzi na spotkaniu pytają, co tak pysznie pachnie z naszego mieszkania! :)
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 57 % 17 g
137 kcal
IG: 56 / 25 / 19

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy kaszę gryczaną (jeden multistakan), wkładamy do miski multicookera, napełniamy multistakanem zimnej wody, dodajemy kilka szczypt soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zamknij pokrywę. Włącz tryb Multipowar, 100 stopni, przez 15-20 minut. Cała woda z gryki powinna wyparować. Usuwamy go do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mięso przewijamy w maszynce do mięsa wraz z cebulą i czosnkiem. Wymieszaj mięso mielone z kaszą gryczaną i jajkiem. Mięso mielone nie powinno być płynne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej do miski multicookera, włącz tryb smażenia, 160 stopni. Tworzymy osiem podłużnych kotletów tego samego rozmiaru. Obtocz je w mące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć z obu stron na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż je na talerzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drugą cebulę posiekaj w cienkie ćwiartki i lekko usmaż na pozostałym oleju. Wlać sos pomidorowy (najlepiej domowy); dodaj, jeśli to konieczne, sól, cukier, przyprawy; doprowadzić do wrzenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż SOS gryczany, posyp posiekanymi ziołami, Przełącz Multicooker na tryb Duszenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj bez otwierania pokrywek przez 30 minut. Następnie przełączamy Multicooker w tryb ogrzewania.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostaw na podgrzaniu na około półtorej godziny. Jeśli podasz od razu, będą suche. Smacznego!

mój mąż, wielki miłośnik gryki, bardzo lubi to danie i zawsze prosi o suplementy. Spróbuj i gotować!

do gotowania użyto multicookera Polaris 0517 AD o mocy 860 W.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g
  • Kasza gryczana - 313   kcal/100g

Podobne przepisy