ciasto Zebra na kwaśnej śmietanie w powolnej kuchence

Udekoruj swój stół fantazyjną babeczką Zebra w powolnej kuchence! Ciasto lub babeczka Zebra łączy w sobie dwie kolorowe twarze przysmaku - delikatne mleczne i czekoladowe odcienie. Z tego powodu niewątpliwie przyciąga uwagę wszystkich zgromadzonych przy stole. Spróbuj i ugotować Bosko smaczną ucztę, która na długo pozostanie w pamięci, jak kulinarne arcydzieło!
laraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 17 % 12 g
węglowodany 75 % 54 g
348 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka na pianę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i cukier waniliowy, kontynuuj ubijanie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę, ubij

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Roztop masło

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej cienkim strumieniem i kontynuuj ubijanie na niskich obrotach

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę i proszek do pieczenia

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj do ciasta małymi porcjami i zakończ wyrabianie ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto podzielić na 2 części, w jednej dodać kakao. Miłośnicy smaku czekolady mogą dodać trochę więcej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź 2 łyżki stołowe i rozłóż ciasto na łyżce: czekoladowe, białe itp. Jeśli wlejesz dużo ciasta na raz, struktura nie zadziała!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Takie piękno się okazuje. Ustaw Multicooker w trybie pieczenia na 45-50 minut. W różnych powolnych kuchenkach czas gotowania może wynosić od 40 minut do 2 godzin. Wszystko zależy od ustawień oprogramowania, lokalizacji elementu grzejnego i mocy urządzenia. Możesz sprawdzić gotowość drewnianym patyczkiem. Jeśli jest mokry lub ciasto pozostaje na nim, musisz gotować w tym samym trybie "pieczenie", odpowiednią ilość czasu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po upływie czasu pozostaw do ostygnięcia z otwartą pokrywką przez kolejne 10 minut. Następnie możesz go wyjąć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

przesiej mąkę proszkiem do pieczenia. Pokrój masło w kostkę i rozpuść na patelni. Ubij jajka na pianę, dodaj cukier, cukier waniliowy, ubij jeszcze, aż cukier się rozpuści. Dodaj śmietanę i ubij ze śmietaną, aż będzie gładka.
wlej roztopione masło cienkim strumieniem, nadal ubijając na wolnych obrotach. Następnie dodaj mąkę w małych porcjach, mieszając, aż będzie gładka. Podziel ciasto na 2 części i dodaj kakao do jednej, wymieszaj.
posmaruj miskę multicookera olejem i na przemian zaczynamy układać ciasto warstwami (czekolada-biała-czekolada), aby uzyskać rysunek. Włącz tryb "Pieczenie" na 45-50 minut. Gdy zacznie migać, otwórz Wolnowar i pozostaw w nim zebrę na 10 minut, aby ostygła.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy