Charlotte z pomarańczami w powolnej kuchence

Rozbudz apetyt niezwykłą Charlotte z pomarańczami! Klasyczne wersje Charlotte były chude w naszej rodzinie i chciałem czegoś nowego i niezwykłego. Pachnące pomarańcze wpadły mi na pomysł oryginalnego ciasta z soczystym nadzieniem. Teraz mamy nową ulubioną ucztę. Radzę wszystkim spróbować.
laraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 8 % 3 g
węglowodany 78 % 29 g
166 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Oddziel żółtka od białek
2. Dokładnie ubij białka z cukrem w ciasną puszystą pianę.
3. Umyj i obierz pomarańcze
4. Pokrój pomarańcze na średnie kawałki lub po prostu oddziel plasterki od całego owocu
5. Ostrożnie włóż żółtka z cukrem i mąką do gotowej masy białkowej. Mieszaj łyżką bez ubijania.
6. Nasmaruj miskę multicookera olejem.
7. Połóż pomarańcze na dnie wolnowaru
8. Napełnij nadzienie przygotowanym ciastem.
9. Włącz tryb Pieczenie na 65 minut.
10. Charlotte jest gotowa! Czas podać do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy