chude ciasto Charlotte w powolnej kuchence

czas postu nie jest powodem do rezygnacji z ulubionej szalotki! Wielu moich krewnych przestrzega postu i nie je pewnych pokarmów w tym ścisłym czasie. Pewnego razu na skromne wakacje z okazji imienin mojej babci upiekłam chudą Charlotte, która przypadła do gustu absolutnie wszystkim gościom! Dzielę się przepisem i mam nadzieję, że ci się przyda!
laraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 78 % 42 g
251 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
1. Wymieszaj olej słonecznikowy i cukier w głębokiej misce
2. Dodaj dżem do tych dwóch składników. Idealną opcją byłby przysmak wiśniowy lub morelowy.
3. Dodaj mocno zaparzoną herbatę do powstałej mieszanki, aby herbaty nie dostały się do mikstury.
4. Obierz jabłka i pokrój je w drobną kostkę.
5. Dodaj jabłka do miski.
6. Przesiej mąkę przez sito. Gaz sodowy octem. Wymieszaj wszystkie składniki Charlotte, aż będą gładkie.
7. Posmaruj miskę wolnowaru masłem lub margaryną.I wlej do niego ciasto.
8. Włącz tryb pieczenia. Po 60-70 minutach Charlotte będzie gotowa (w zależności od modelu multicookera)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Herbata - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy