domowy jogurt w powolnej kuchence
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej 2 litry mleka do miski multicookera (zostaw trochę mleka do rozcieńczenia zakwasu)
2. Zakwas (wziąłem Evitalię) rozcieńczamy niewielką ilością mleka (wlewam kilka razy bezpośrednio do butelki z zakwasem i wlewam do wolnowaru)
3. Dobrze wymieszaj mleko w misce multicookera
4. Dalej zależy od modelu multicookera:
- jeśli istnieje tryb "jogurt", włącz go na 6 godzin
- jeśli Multicooker z multipowarem (możliwość ustawienia temperatury), ustawiamy 40C na 6 godzin (gotuję w ten sposób)
- jeśli nie ma "jogurtu" ani "Multipowaru", po prostu ustaw Multicooker na 1 godzinę w trybie podgrzewania, a następnie nie otwieraj go i wyłączaj na 8 godzin
5. Po zakończeniu gotowania otwórz pokrywkę multicookera, wlej powstały jogurt do słoików (używam 200 litrów słoików z jedzeniem dla niemowląt, potrzebujesz 10 sztuk), zamknij pokrywki i włóż do lodówki, możesz użyć po 3-4 godzinach:))
jeden słoik jogurtu można pozostawić jako starter do następnej partii jogurtu, po prostu ponownie na 2 litry mleka i tak dalej do 3 razy, 4 razy używamy już "świeżego" startera.
2. Zakwas (wziąłem Evitalię) rozcieńczamy niewielką ilością mleka (wlewam kilka razy bezpośrednio do butelki z zakwasem i wlewam do wolnowaru)
3. Dobrze wymieszaj mleko w misce multicookera
4. Dalej zależy od modelu multicookera:
- jeśli istnieje tryb "jogurt", włącz go na 6 godzin
- jeśli Multicooker z multipowarem (możliwość ustawienia temperatury), ustawiamy 40C na 6 godzin (gotuję w ten sposób)
- jeśli nie ma "jogurtu" ani "Multipowaru", po prostu ustaw Multicooker na 1 godzinę w trybie podgrzewania, a następnie nie otwieraj go i wyłączaj na 8 godzin
5. Po zakończeniu gotowania otwórz pokrywkę multicookera, wlej powstały jogurt do słoików (używam 200 litrów słoików z jedzeniem dla niemowląt, potrzebujesz 10 sztuk), zamknij pokrywki i włóż do lodówki, możesz użyć po 3-4 godzinach:))
jeden słoik jogurtu można pozostawić jako starter do następnej partii jogurtu, po prostu ponownie na 2 litry mleka i tak dalej do 3 razy, 4 razy używamy już "świeżego" startera.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g