ciasteczka owsiane w powolnej kuchence

chrupiące, kruche, ulubione od dzieciństwa - ciasteczka owsiane! Są takie sytuacje, kiedy czekasz na gości, ale nie ma nic na herbatę, a piekarnik jest zajęty. W tej sytuacji na ratunek przyjdzie Multicooker. Chcę podzielić się z wami przepisem na szybkie ciasteczka owsiane w powolnej kuchence. Podczas pieczenia mięsa w piekarniku i krojenia sałatki ciasteczka miały czas na upieczenie. Ciasteczka o bogatym smaku owsianym spodobają się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Nawiasem mówiąc, jest przygotowywany tak prosto, że możesz przyciągnąć dzieci do wyrabiania ciasta. Razem więcej zabawy!
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 26 % 21 g
węglowodany 66 % 53 g
409 kcal
IG: 0 / 26 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki. Możesz zrobić nadziewane ciasteczka, dodając rodzynki, krople czekolady lub dodając wanilinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto szybko się ugniata. Dlatego pierwszym krokiem jest włączenie multicookera do maksymalnej temperatury.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zróbmy test. W misce wymieszaj mąkę, płatki zbożowe, sodę, kwas cytrynowy i cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lekko ubij jajko

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I wlej go do suchej mieszanki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj tam łyżkę miodu

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I zmiękczona margaryna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugniataj ciasto rękami. Ciasto powinno być miękkie, lepkie. Jeśli okaże się płynny, dodaj mąkę, jeśli wręcz przeciwnie, jest zbyt ciasna, dodaj trochę oleju roślinnego. W tym momencie możesz dodać nadzienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oddziel kawałki nieco mniejsze niż orzech od ciasta. A jednak taki rozmiar jaki wam się podoba :)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż do multicookera, lekko spłaszczając. Nie ma potrzeby smarowania miski multicookera. Zamknij pokrywkę i pozostaw do pieczenia na około 6-7 minut. Tutaj spójrz na moc multicookera i skup się na pożądanym kolorze ciasteczek. Możesz bardziej zrumienić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Otwieramy pokrywkę, nasze ciasteczka puchły, stały się porowate.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odwróć ciasteczka. Zamknij pokrywkę i piecz przez kolejne 5 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe ciasteczka są na początku miękkie, nie przejmuj się, tak powinno być. Gdy ostygnie, wyschnie, stanie się chrupiący i kruchy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Schłodzone ciasteczka podajemy do stołu. Miłego picia herbaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy