prosty dżem jabłkowy w powolnej kuchence na zimę w plasterkach

Kreskówka uratuje cię po raz kolejny-ugotuje dżem! Bardzo smaczny i niewymagający wysiłku dżem w powolnej kuchence. Bardzo prosty i szybki przepis na dżem w powolnej kuchence. Aby przygotować taki dżem, możesz użyć dowolnych owoców lub jagód, w tym mrożonych. Podczas korzystania z mrożonych jagód należy usunąć z nich wodę. Używam wolnowaru o pojemności 4,5 litra. Powiem Ci, jak zrobić dżem w powolnej kuchence na przykładzie jabłka.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 46 g
187 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj jabłka, wyjmij środek i pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij powolną kuchenkę około połowy całkowitej objętości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zasypiamy połowę cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wkładamy plasterki jabłka i pozostały cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Można lekko potrząsnąć miską, aby ściślej ułożyć owoce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wybierz tryb "duszenie" i gotuj przez godzinę. Jeśli wolisz nieobrane jabłka, warto wydłużyć czas gotowania do półtorej godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

podobnie możesz zrobić dżem z innych owoców lub jagód. Konieczne jest wybranie odpowiedniej ilości cukru lub ogólnie przygotowanie dżemu bez cukru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy