Kulich
skład / składniki
16
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrawy na Wielkanoc
Krok 2:
Zagnieść ciasto ze wszystkich produktów i pozostawić na noc.
Krok 3:
Tak wygląda ciasto rano.
Krok 4:
Teraz dokładnie zagniataj ciasto.
Krok 5:
Włóż do naczynia do pieczenia (używam wolnowaru)
Krok 6:
Okazuje się bardzo apetyczny Bochenek.
Krok 7:
Przygotuj lukier z mleka i cukru. Polewamy ciasto lukrem i dekorujemy.
Krok 8:
Smacznego!
połącz wszystkie składniki wieczorem i przygotuj całkiem fajne ciasto. Przykryj ręcznikiem i odstaw do rana. Rano wyjmij ciasto i dobrze zagniataj (20-30 minut). Podzielić na porcje i ułożyć w foremkach na 1/3 objętości, odstawić do podwojenia objętości. Posmaruj ciasto klasztorne bitą mieszanką żółtka i 1 łyżki wody. Piec w temperaturze 180 stopni do miękkości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal / 100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal / 100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g